Συνολικό ποσό 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ θα φέρει στην αγορά ακινήτων, στον κατασκευαστικό κλάδο και στους προμηθευτές του η κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επιδότηση των δικαιούχων του προγράμματος από πλευράς του Δημοσίου θα ανέλθει στο 1,56 δισ. ευρώ (90% του συνολικού ποσού), ενώ ποσό 175 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το τραπεζικό σύστημα (10% του συνολικού προϋπολογισμού).
Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος τοποθετείται για τις αρχές του 2023 και στόχο έχει την στήριξη των νέων για αγορά κατοικία αλλά και την ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Θα δοθούν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες για την αγορά κατοικιών χρονολογίας κατασκευής έως και το 2007 αλλά και για την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της δράσης μέσα από το πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή θα απελευθερωθούν πάνω από 1.000 ακίνητα που διατέθηκαν σε πρόσφυγες μέσω του προγράμματος «Εστία» τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία θα βγουν και πάλι στην αγορά. Τα ακίνητα θα ανακαινιστούν από το κράτος σε συνεργασία με ιδιώτες και θα διατίθενται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλά ενοίκια.
Πρόγραμμα μαζικής ανακαίνισης 4.000 ακινήτων
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι η διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ για μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους στο κράτος για 5 και πλέον έτη. Μέσω του υπουργείου Εργασίας θα γίνεται η ανακαίνιση των σπιτιών και θα παραχωρούνται με κοινωνικά κριτήρια στους εκάστοτε δικαιούχους. Επίσης προβλέπεται η πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων, 70 εκ των οποίων θα βρίσκονται στην Αθήνα και τα 30 στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΣΔΙΤ για την ανακατασκευή των ακινήτων του Δημοσίου
Mεταξύ άλλων προβλέπεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας όπου θα εφαρμοστούν δύο προγράμματα με την ονομασία «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ (σημερινή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κατοικιών. Το 50% των διαμερισμάτων θα τα κρατάει αυτός που θα επενδύσει για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ως αντίτιμο για την κατασκευή και θα τα αξιοποιεί κατά το δοκούν. Το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται με πολύ χαμηλά ενοίκια προς τους ωφελούμενους. Πρόκειται ουσιαστικά για περιουσιακά στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ανάλογο μοντέλο θα εφαρμοστεί και με τα ακίνητα του υπουργείου Εργασίας.
Συν τοις άλλοις θα γίνουν αναθέσεις έργων σε ιδιώτες με αντικείμενο την δημιουργία καινούργιων φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια της χώρας και ειδικότερα σε Θράκη, Δυτική Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία. Το έργο θα αφορά στην κατασκευή άνω των 8.150 κλινών με κόστος που θα υπερβεί τα 540 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι και οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται με το μοντέλο ΣΔΙΤ με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων
Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Με το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω του υπουργείου Περιβάλλοντος και προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, θα τεθούν σε εφαρμογή δύο πυλώνες ενεργειών. Ο ένας αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας για νέους που σκοπεύουν να ανακαινίσουν μία παλιά οικογενειακή κατοικία. Ο δεύτερος πυλώνας έχει στόχο την ανακαίνιση δωματίων, της κουζίνας ακόμα και με αγορά πλυντηρίου ή νέων ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον θα προβλέπονται επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κενών κατοικιών για γερασμένα ακίνητα που δεν είναι κατοικήσιμα. Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 40% του κόστους για τιμολόγια εργασιών και υλικών για να μπορέσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να ανακαινίσει μία κατοικία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build