Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μιλάνου επικαλείται έκθεση των Engel & Völkers και Nomisma για την αγορά υψηλών προδιαγραφών σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και αναφέρει ότι ναι μεν παρατηρείται επιβράδυνση στις πωλήσεις ακινήτων στο Μιλάνο, αλλά η εκεί αγορά πολυτελών ακινήτων αντιστέκεται και παραμένει ανέπαφη από την κρίση. Ο CEO της Nomisma, Luca Dondi dall’ Orologio, αναφέρει πως η αγορά πολυτελών ακινήτων στις δύο μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, Ρώμη και Μιλάνο, έχει μόνο μερικώς επηρεαστεί από την εθνική κατάσταση των ακινήτων, που παραμένει για μήνες στάσιμη λόγω των περιοριστικών όρων δανειοδότησης. Αυτό οδήγησε σε μείωση πωλήσεων σε Ρώμη (15,5%) και Μιλάνο (16,8%). Ωστόσο, αυτή η κατάσταση επηρέασε λιγότερο τον τομέα πολυτελών ακινήτων, που εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από τη δυναμική των δανείων. Ως προς τη ζήτηση ακίνητων στο Μιλάνο, αυτή επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης, προσελκύοντας κυρίως νεότερους αγοραστές και επενδυτές που αναζητούν τουρισμό ή αναψυχή. Αντίθετα, οι οικογένειες συνεχίζουν να προτιμούν αποκεντρωμένες περιοχές με καλές υπηρεσίες.

Βέβαια, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο Μιλάνο διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή. Λ.χ., οι υψηλότερες τιμές φτάνουν στα 24.000 ευρώ/τ.μ. στο Quadrilatero (σ.σ. η πολυτελέστερη εμπορική περιοχή στο ιστορικού κέντρου του Μιλάνου) και στα 21.000 ευρώ/τ.μ. σε Brera (σ.σ. μικρή και κομψή γειτονιά ανάμεσα στο Quadrilatero d’ Oro, διάσημο για τους αξιόπιστους οίκους μόδας του Μιλάνου και το κάστρο Sforzesco) και Castello-Foro Buonaparte (σ.σ. περιφερειακός δρόμος μπροστά από το κάστρο Sforzesco). Σε άλλες περιοχές, οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 4.200 έως 6.500 ευρώ/τ.μ. όπως στη δυτική πλευρά της πόλης, Gambara-Bande Nere και San Siro και περίπου 10.000 ευρώ/τ.μ. σε Sempione-Arco della Pace-Chinatown και Vercelli-Washington. Επίσης, ορισμένες περιοχές, όπως το City Life, γνωστό εμπορικό σημείο στο Μιλάνο, καθώς και άλλες βόρειες περιοχές έχουν υψηλότερες τιμές. Σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με μέσα σταθερής τροχιάς, είναι χαμηλότερες οι τιμές.

Οι ευκαιρίες των ελληνικών επιχειρήσεων
Το Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου προτείνει, οι παραπάνω πληροφορίες να αξιοποιηθούν από τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις ως εξής:

• Ελληνικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της κατασκευής, ανάπτυξης ή διαχείρισης ακινήτων, μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τοπικές εταιρείες στο Μιλάνο για υλοποίηση έργων ή παροχή υπηρεσιών

• Η ανάπτυξη του τομέα ακινήτων στο Μιλάνο μπορεί να ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως για παράδειγμα τουρισμός, κατασκευές, επιμελητεία, εμπορία δομικών υλικών, τεχνικές κτιριακές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και οικολογικής διαχείρισης κτιρίων, υπηρεσίες ακινήτων, κ.ά.

• Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στο Μιλάνο, εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση για πολυτελή κατοικία.