Η συμφωνία είναι πλέον επίσημη. Η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη κατέληξε σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχαν οι τελευταίοι στον όμιλο Ελλάκτωρ. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον όμιλο Ελλάκτωρ;

Πρώτον, το deal μεταξύ των δύο πλευρών έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τον Ελλάκτωρα, κυρίως, βάζοντας τέλος στη σκληρή επιχειρηματική διένεξη μεταξύ της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και των Μπάκου και Καϋμενάκη η οποία μαινόταν για μήνες στους κόλπους του ομίλου και κόστισε πολύ ακριβά – επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά.

Δεύτερον, ο Ελλάκτωρ θα μπορέσει να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος από τα χρέη που έχει επωμιστεί και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών για τον τομέα των ΑΠΕ όπου θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία. Η εξαγορά θα δώσει στον όμιλο Βαρδινογιάννη μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ενώ η αποεπένδυση θα δώσει στον Ελλάκτωρα 750 εκατ. ευρώ (από την πώληση της «Άνεμος») τα οποία θα ανακατευθυνθούν για την πρόωρη εξόφληση του -ακριβού- ομολόγου του 2019 αλλά και για χρηματοδότηση νέων έργων παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ. Αυτό θα δώσει όχι μόνο ανάσα στον όμιλο, αλλά ουσιαστικά θα τον ανακουφίσει από το μεγαλύτερο βάρος που έχει όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία του ομίλου για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Τρίτον, η συμμαχία μεταξύ μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil δημιουργεί ένα νέο δυνατό επιχειρηματικό σχήμα εν όψει των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Βεβαίως στο επίκεντρο βρίσκονται τα «φιλέτα» της Αττικής Οδού, ο ΒΟΑΚ, οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνας-Περάματος κ.ά. Παράλληλα η συμμαχία της Μotor Oil με τον Ελλάκτωρα θα «συμπαρασύρει» και τον υπόλοιπο κλάδο αναβαθμίζοντας το επίπεδο ανταγωνισμού.

Όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η είσοδος της Motor Oil στον Ελλάκτωρα θα αλλάξει τα δεδομένα για τον όμιλο αλλά και θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην ευρύτερη αγορά. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις μελλοντικές πιθανές συνεργασίες του ομίλου με τους άλλους μεγάλους παίκτες, αλλά και για μετοχικές ανακατατάξεις λόγω της δημόσιας πρότασης,. Το μόνο σίγουρο, προσώρας, είναι πως ο Ελλάκτωρ αφήνει πίσω του όσα τον βάραιναν για να επιστρέψει δυναμικά.