Σε έναν μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο, στον οποίο θα βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα μέσα μεταφοράς ενώ θα υπάρχει και μεγάλος σταθμός πάρκινγκ ΙΧ, πρόκειται να μετατραπεί ο σταθμός στην περιοχή της Νέας Ελβετίας λόγω του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΣΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. με θέμα «Εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση του έργου “Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών”». Επόμενο στάδιο είναι η έγκριση και από τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εκπόνηση των σπουδαίων και απαραίτητων μελετών αποτελεί βασική πρωτοβουλία και έργο του ΟΣΕΘ, γίνονται με ίδια μέσα αλλά με δαπάνες του, και αφορούν σε έργα για τη δημιουργία πρότυπου πολυτροπικού σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον τερματικό σταθμό της βασικής γραμμής μετρό Νέα Ελβετία. Παράλληλα, προβλέπεται η διάνοιξη της οδού Μιχ. Ψελλού από τον ανισόπεδο κόμβο με την οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών έως την οδό Παπαναστασίου και η διαμόρφωση των εκατέρωθεν σε αυτή υφιστάμενων, ατελών σήμερα, κόμβων.

Ο νέος αυτός συγκοινωνιακός κόμβος θα συγκεντρώνει πλήθος μέσων μεταφοράς. Εκεί θα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Μετρό Νέα Ελβετία ενώ θα είναι και ο τερματικός σταθμός λεωφοριακών γραμμών από την ευρύτερη Θεσσαλονίκη, πολυ πιθανά και γραμμές ΚΤΕΛ. Μάλιστα, προβλέπεται να εγκατασταθούν και σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία στο μέλλον.

Επίσης, θα υπάρχουν και χώροι για τα ταξί, ενώ έχει προταθεί και η κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων πλησίον της οδού Μ.Ψέλλου, χωρητικότητας 500 θέσεων, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από την οδό Ψελλού αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

Η Θεσσαλονίκη με το έργο αυτό εξοπλίζεται με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων και ποιοτικών μετακινήσεων.