Τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν το 2030-2031. Τα αριθμητικά δεδομένα της Γραμμής 4 και τα επόμενα βήματα των επεκτάσεων στην Αττική.

Το έργο διάνοιξης της σήραγγας για τη Γραμμή 4 του Μετρό συνεχίζουν οι δύο ΤΒΜ (Tunnel Boring Machine), γνωστοί ως μετροπόντικες. Πρόκειται για την «Αθηνά» που ξεκίνησε από την Κατεχάκη και την «Νίκη» από το Άλσος Βεΐκου. Τα δύο ΤΒΜ προγραμματίζεται να «συναντηθούν» στον Ευαγγελισμό το 2026, έχοντας κατασκευάσει τα περίπου 13 χλμ. σήραγγας.

Μέχρι τώρα η «Αθηνά» έχει διανοίξει πάνω από 2.050 μέτρα, έχει περάσει τον σταθμό «Γουδή» και απέχει μόλις 90 μέτρα από τον σταθμό «Ζωγράφου». Από την άλλη πλευρά της Γραμμής 4, η «Νίκη» έχει διανοίξει 520 μέτρα και έχει περάσει τον πρώτο σταθμό «Άλσος Βεΐκου», με κατεύθυνση προς τον επόμενο σταθμό «Γαλάτσι». «Στόχος μας, απολύτως εφικτός και δέσμευση της αναδόχου εταιρείας, οι δύο μετροπόντικες να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη του συνόλου των σηράγγων, μήκους 13 χλμ., το 2026», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Πότε θα δοθεί στο κοινό η Γραμμή 4 του Μετρό
Τα έργα γίνονται στο τμήμα Α, «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Περιλαμβάνει 15 σταθμούς και σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους 12,8 χιλιομέτρων. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την έναρξη εμπορικής λειτουργίας εντός του 2029, όμως λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Πάρκο Ριζάρη, εκτιμάται ότι τα δρομολόγια δεν θα ξεκινήσουν πριν το 2030-2031.

Η Γραμμή 4 του Μετρό σε αριθμούς
Συνολικά, η Γραμμή 4 του αθηναϊκού Μετρό περιλαμβάνει πληθώρα έργων αλλά και γενικότερων παρεμβάσεων.

  • 15 σταθμοί (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή).
  • 85.000 τετραγωνικά μέτρα αναπλάσεων.
  • 300 δέντρα έχουν ήδη μεταφυτευθεί τους πρώτους πέντε μήνες των εργασιών και εκκρεμεί η μεταφύτευση περίπου 1.000 δέντρων επιπλέον, σε θέσεις (φυτώρια, πλατείες, παρτέρια κλπ) που υποδεικνύουν οι δήμοι Αθηναίων, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.
  • Το αστικό πράσινο θα αυξηθεί συνολικά κατά 3.000 επιπλέον δέντρα.
  • 1,5 με 2 χρόνια διαρκεί η εκσκαφή ενός σταθμού Μετρό.
  • 2 μετροπόντικες θα κατασκευάσουν τις σήραγγες της Γραμμής 4.
  • 15-18 μέτρα την ημέρα σκάβουν οι μετροπόντικες.
  • Σε 30 μέτρα βάθος κατά μέσο όρο και τοπικά μέχρι 75 μέτρα βάθος οι σήραγγες της Γραμμής 4.
  • Σε βάθος από 20 μέτρα (Άλσος Βεϊκου) μέχρι 36.5 μέτρα (Ελικώνος) οι σταθμοί της Γραμμής 4
  • 318 λιγότεροι τόνοι CO2 και 53.000 λιγότερα ΙΧ ημερησίως.
  • 20 αυτόματοι συρμοί χωρίς οδηγό.
  • 2 κόμβοι μετεπιβίβασης, με τη Γραμμή 3 στον σταθμό Ευαγγελισμό και με τη Γραμμή 2 στο σταθμό Ακαδημία (Πανεπιστήμιο).
  • Άλσος Βεΐκου-Δικαστήρια σε 5 λεπτά.
  • Άλσος Βεΐκου-Γουδή σε 17,5 λεπτά.
  • Άλσος Βεΐκου-Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά.

Και οι επεκτάσεις
Η πρώτη επέκταση που εξετάζεται είναι ο νέος κλάδος της γραμμής 1 του Μετρό Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Υπολογίζεται πως η ωρίμανση του έργου από την Ελληνικό Μετρό θα πάρει περίπου δύο έτη.

Το διάστημα των 2 ετών είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του έργου, να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη του διαγωνισμού. Στον νέο κλάδο της γραμμής 1 (Γραμμή 1Β), έχει προχωρήσει η μελέτη χάραξης και έχουν χωροθετηθεί οι σταθμοί. Επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμηθεί σε 400 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός ΘΗΣΕΙΟ θα είναι κοινός σταθμός για τις δύο γραμμές. Στη συνέχεια η νέα γραμμή θα κινείται υπόγεια σε όλη τη διαδρομή προς Καλλιθέα και έχουν χωροτετηθεί οι σταθμοί ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ, ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ, ΚΠΙΣΝ.

Ένα βήμα μπρος όμως κάνει και η επέκταση της γραμμής 4. Εδώ μελετάται η επέκταση της γραμμής που θα καλύψει τη Λεωφόρο Κηφισίας, έναν από τους πλέον κορεσμένους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Η επέκταση αυτή εκτός από την κάλυψη της Λ. Κηφισίας μέχρι τη σύνδεσή της με την Αττική Οδό, συνεχίζει βόρειο-δυτικά και μέσω Αμαρουσίου και Πεύκης, φτάνει στη Λυκόβρυση αρκετά κοντά στην Εθνική Οδό. Είναι μία υπερ-απαραίτητη προσθήκη για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων της πόλης μιας και πέρα από την προφανή αξία της δημιουργίας νέων σταθμών κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας. Οι περιοχές που θα καλύψει είναι η Φιλοθέη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Πεύκη και η Λυκόβρυση. Οι μελέτες σήμερα είναι σε αρχικό στάδιο και έχουν προχωρήσει οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες. Αυτό το έργο κόστους 1,2 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει 10 υπόγειους σταθμούς: ΚΑΤΕΧΑΚΗ (σύνδεση με γραμμή 3), ΦΙΛΟΘΕΗ, ΦΑΡΟΣ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (σύνδεση με Προαστιακό Σιδηρόδρομο), ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ (σύνδεση με γραμμή 1), ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Τα έργα αυτά με την υλοποίηση τους θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας καθώς πρακτικά θα μιλάμε για ένα δίκτυο 6 γραμμών με πάνω από 110 σταθμούς που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.