Μία πραγματική «μεταμόρφωση» συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Λεμεσό, μία πόλη… αγνώριστη σε σχέση με το παρελθόν, την οποία πλέον κοσμούν αρκετά πολυώροφα κτίρια ενώ πρόκειται να προστεθούν και άλλα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το case study της προαναφερθείσας πόλης της Κύπρου παρουσίασε, στη διάρκεια του Construction Project Management Conference (το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events), ο Γιάννης Περικλέους από την κυπριακή εταιρεία AP Pericleous, κάνοντας αναφορά σε τέσσερα σημαντικά έργα στα οποία συμμετείχε ή συμμετέχει η εταιρεία. Ο κ. Περικλέους έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της χρήσης ψηφιακών εργαλείων (η AP Pericleous χρησιμοποιεί εργαλεία ΒΙΜ από το 2007), τα οποία όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον συντονισμό των εργασιών, να επιλύσουν ζητήματα στο στάδιο του σχεδιασμού και να περιορίσουν τα κόστη στο στάδιο της κατασκευής. Η χρήση αυτών των εργαλείων είναι αναγκαία για την υλοποίηση έργων τέτοιας κλίμακας.

Ίσως το πιο εμβληματικό έργο για την Λεμεσό είναι το Trilogy Seafront στη «μύτη» της ακτογραμμής της πόλης, που αποτελείται από τρεις πύργους 38, 36 και 13 ορόφων (ο τρίτος πύργος θα ήταν μεγαλύτερος, όμως λόγω της κατάργησης της «χρυσής βίζας» δεν υπήρχε το αναμενόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον και έμεινε στους 13 ορόφους), περιλαμβάνοντας διαμερίσματα και γραφεία, καθώς και μια δημόσια πλατεία επιφάνειας 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έργου είναι ο πρόβολος μήκους 18 μέτρων στον δυτικό πύργο, για τον σχεδιασμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία τρισδιάστατης ανάλυσης, ενώ πραγματοποιήθηκε δοκιμή σε αεροσήραγγα στον Καναδά, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή θα ήταν ανθεκτική στην πίεση του αέρα.

Πριν από το Trilogy Seafront όμως, το πρώτο ψηλό κτίριο της Κύπρου ήταν το Pafilia One, ύψους 180 μέτρων και με 42 ορόφους διαμερισμάτων. Και σε αυτό το έργο έγινε εκτεταμένη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η εκσκαφή για την κατασκευή του έφτασε σε βάθος 14 μέτρων. Ο κ. Περικλέους παρουσίασε και το έργο Infinity Towers, επίσης στη Λεμεσό, που αποτελείται από δύο πύργους με μέγιστο ύψος 135 μέτρων και περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, καθώς και μία πισίνα 100 μέτρων, καθώς και το Ayia Napa Marina Tower στην Αγία Νάπα, ύψους 113 μέτρων, που ξεχωρίζει για τον σπειροειδή σχεδιασμό του. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ανέλυσε το πώς τα ψηφιακά εργαλεία βοήθησαν στην υλοποίηση των δύο φιλόδοξων έργων.

Προαπαιτούμενο για τον κλάδο το ΒΙΜ
Κλείνοντας, ο κ. Περικλέους μίλησε για το πώς βλέπει το μέλλον των κατασκευών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως το ΒΙΜ και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τον κατασκευαστικό κλάδο και εκτιμώντας πως η χρήση ΒΙΜ θα εξελιχθεί σε προαπαιτούμενο για τον κλάδο, κάτι που θα πρέπει να επιβάλλει το ίδιο το Δημόσιο, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αναγκαία είναι, κατά τον ίδιο και η εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων μερών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build