Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ αποκάλυψε το σχέδιό του για τη δημιουργία του «Boomgaard», ενός οικιστικού project στην Αντβέρπ του Βελγίου, το οποίο θα γειτνιάζει με έναν οπωρώνα 60 δένδρων. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο αφότου ο καταξιωμένος Βρετανός αρχιτέκτονας πήρε το Βραβείο Pritzker, το οποίο θεωρείται ως το «Νόμπελ» της αρχιτεκτονικής και παράλληλα ανακοινώθηκε πως έχει σχεδιάσει, μαζί με το ελληνικό γραφείο Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας (με την πρότασή τους να έχει παρουσιαστεί κιόλας κι επίσημα, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη).

Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το «Boomgaard» θα είναι ένα κτίριο επτά ορόφων και θα κτιστεί στη γειτονιά Nieuw Zuid, αποτελώντας μέρος γενικότερης στεγαστικής ανάπτυξης που επί του παρόντος υλοποιείται εκεί. Δίπλα του, θα βρίσκονται κτίρια που σχεδιάστηκαν από κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως το Palazzo Verde του Stefano Boeri Architetti και η γκαλερί Tim Van Laere του Office Kersten Geers David Van Severen. Όλα αυτά τα κτίρια αναπτύσσει η εταιρεία Triple Living από την Αμβέρσα.
Το κτίριο θα έχει 54 διαμερίσματα. Στο ισόγειό του, θα υπάρχουν τέσσερις εμπορικοί χώροι και στο υπόγειο αποθήκες και πάρκινγκ ποδηλάτων και αυτοκινήτων. Παράλληλα, το αρχιτεκτονικό γραφείο τοπίου, Bureau Bas Smets, θα δημιουργήσει δίπλα στο κτίσμα έναν οπωρώνα με 60 δέντρα, ο οποίος πρόκειται να γίνει η «καρδιά» της γειτονιάς, σύμφωνα με το γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, δήλωσε: «Δεν θέλουμε απλώς να φτιάξουμε ένα ωραίο κτίριο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη ένα ευχάριστο μέρος. Μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας όλο ζωντάνια γειτονιάς, με ευχάριστους δημόσιους χώρους. Ο οπωρώνας, που θα είναι ανοιχτός σε όλους, είναι μια σημαντική πτυχή αυτού του έργου».

Πώς θα φτιαχτεί το «Boomgaard»
Το κτίριο θα κατασκευαστεί με χρήση σταυρωτής επικολλητής ξυλείας και σκυροδέματος, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αυτό θα εκπέμπει, ενώ τα διαμερίσματά του θα σχεδιαστούν ώστε να πληρούν αυστηρά πρότυπα ενέργειας και μόνωσης. «Στόχος μας, με το “Boomgaard”, είναι να συμβάλουμε θετικά στο… look και στη ζωή της πόλης. Η αειφορία και το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για εμάς ως αρχιτεκτονικό γραφείο. Ξεκινάμε πάντα από ένα ολιστικό όραμα βιώσιμου σχεδιασμού. Επίσης, σκόπιμα σχεδιάσαμε το κτίριο μάλλον ρηχό, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως να μπαίνει παντού και να γίνεται η καλύτερη δυνατή χρήση του εξαερισμού», εξήγησε ο Ν. Τσίπερφιλντ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build