Ενισχυμένος κατακόρυφα είναι ο ρυθμός της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητες σε νότια Κρήτη, δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα στα εν λόγω σημεία. Μάλιστα, η αύξηση είναι πολλαπλάσια εκείνης στην Αττική. Τα παραπάνω παρατηρεί η Elxis-At Home in Greece, που επεξεργάστηκε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και, σύμφωνα με αυτά, το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2% στα Ιόνια Νησιά, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 31,3% και επιφάνειας κατά 50,2%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν στην ετήσια σύγκριση του δωδεκαμήνου Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2024 με το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2022-Φεβρουάριος 2023. Το ίδιο διάστημα, η άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4% και στη δυτική Ελλάδα το 38,1%. Ακόμη, το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε ετησίως κατά 157,4% στα Ιόνια Νησιά, κατά 73,8% στην Κρήτη και κατά 21,4% στη δυτική Ελλάδα. Αντίθετα, στην Αττική ο όγκος μειώθηκε κατά 3,4%.

«Εντατικοποίηση επενδύσεων, προτίμηση σε κατοικίες ακριβότερες και ποιοτικότερες»
Η Elxis σημειώνει, ακόμη, ότι Κρήτη και δυτική Ελλάδα αποτελούν περιοχές που προσελκύουν σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο φέτος είναι ακόμα υψηλότερο από πέρυσι.
Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρατηρούμε εντατικοποίηση των επενδύσεων για την έναρξη νέων οικοδομών, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση αυτή από το εξωτερικό. Μάλιστα, ειδικά φέτος, οι πελάτες μας προτιμούν εξοχικές κατοικίες ακριβότερες και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές πώλησης, που σημειώνουν ετήσια αύξηση μεταξύ 8-10%».

Καταλήγοντας, η Elxis-At Home in Greece υπογραμμίζει ότι, πλην των υψηλότερων τιμών πώλησης, «ένα ακόμη κίνητρο για πολλούς κατασκευαστές είναι η προτίμηση όλο και περισσότερων αγοραστών για την απόκτηση εξοχικού “από τα σχέδια”. Δεδομένου ότι είναι εύκολο να εξασφαλιστεί η πλήρης προπώληση ενός συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών, πολλοί κατασκευαστές στρέφονται με αυξανόμενο ρυθμό προς την ανάπτυξη τέτοιου τύπου κατοικιών (εξέλιξη, που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες)».