Ως κύρια πηγή άντλησης ακινήτων αντιμετωπίζουν το ελληνικό δημόσιο αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, είτε πρόκειται για κατασκευαστικές, είτε πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα όπως επιχειρήσει ανάπτυξης ακινήτων και real estate. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου στο Real Estate Summit, ο οποίος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, που ήταν ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι είναι πολύ εκτενές το αντικείμενο της δημόσιας περιουσίας και πρότεινε να δημιουργηθεί Υπουργείο για την αξιοποίησή της. Αναφέρθηκε όχι μόνο στην ΕΤΑΔ αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΕΦΚΑ ή άλλοι φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Ο ίδιος επεσήμανε τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μία τέτοια κίνηση και τόνισε ότι μπορεί να φέρει τη ρύθμιση της αγοράς, σε συνεργασία με τις εταιρείες ακινήτων που, όπως είπε, διατίθενται να προσφέρουν αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στελέχη μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου με τα οποία συνομίλησε το Build στο περιθώριο του συνεδρίου, ανέφεραν ότι τα δημόσια ακίνητα αποτελούν το βασικό διακύβευμα της αγοράς αυτή την περίοδο, αποτελώντας εκτός από τις τράπεζες μία ακόμα βασική δεξαμενή άντλησης περιουσιακών στοιχείων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, CEO του Υπερταμείου, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ΕΤΑΔ, η οποία όπως είπε προχωράει σε συνεργασία με εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων καθώς μέχρι στιγμής μόνο τα 2.900 από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της έχουν εκτιμηθεί. Θα ακολουθήσει διαδικασία σταδιακής αξιολόγησης για ακόμα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, ενώ επιπλέον 36.000 ακίνητα είναι καταπατημένα. «Εφόσον έχουμε μία εικόνα μετά την αξιολόγησή τους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συγκεκριμένη στρατηγική αξιοποίησης. Το πρόβλημα έως τώρα ήταν ότι δεν είχαμε στρατηγική και γινόταν η αξιοποίηση κατά περίπτωση χωρίς καμία εικόνα για το τι πρέπει να αξιοποιηθεί και πότε», είπε χαρακτηριστικά.

Καρυτινός: Θα ήταν επικίνδυνο ανέκδοτο η ταχεία αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων
Για όσα ακούγονται περί επίσπευσης των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο CEO της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, ανέφερε ότι «είναι ευτύχημα που δεν κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το βασικό πρόβλημα είναι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς που είναι περιορισμένο, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων εάν δεν καταγραφούν για να ξέρει κανείς τι έχει στη διάθεσή του, δεν μπορεί να εξελιχθεί. Η αξιοποίησή τους είναι μία σταδιακή διαδικασία για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όλα σε πέντε χρόνια από σήμερα, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο ανέκδοτο. Είναι αδύνατον για μία αγορά όπως η ελληνική να απορροφήσει τέτοιου είδους ανάπτυξη. Ωστόσο εάν εισέλθουν στην αγορά νέοι παίκτες, ενοικιαστές και χρήστες θα μπορούσε να προχωρήσει αποτελεσματικότερα η αξιοποίησή τους».