Για την πρόκληση της όμορφης, αισθητικά, ενσωμάτωσης των, μάλλον… άσχημων, κλιματιστικών συσκευών σε έναν χώρο μίλησαν στο Build οι εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών γραφείων interior design.
Κώστας Γκάγκος | Costas Gagos Architecture & Design
Κλιματισμός: απαραίτητος για κάθε σύγχρονο χώρο, αλλά πρόκληση για εμάς που πρέπει να τον «αποκρύψουμε». Για την επίτευξη της ιδανικής ατμόσφαιρας και θερμοκρασίας στον χώρο, υπεύθυνοι είναι οι μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς επιλέγουν την ποιότητα και την ένταση των κλιματιστικών. Οι εσωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, που συνήθως μας απασχολούν, διαχωρίζονται σε εμφανείς, κρυφές, δαπέδου και οροφής.
Οι κρυφές μονάδες κρύβονται εσωτερικά των οροφών ή των γυψοσανίδων ψευδοροφών, με τις περσίδες να είναι το μοναδικό ορατό σημείο από όπου γίνεται η εισαγωγή και η εξαγωγή του αέρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι περσίδων κλιματισμού που μπορούν να είναι ηλεκτροστατικά βαμμένες ή να είναι από υλικό που μπορεί να βαφτεί στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Έτσι, μπορούν να εξαφανιστούν οπτικά και να αφήσουν ορατή μόνο μια μικρή σχισμή, διατηρώντας αναλλοίωτη την αισθητική του χώρου. Από την άλλη, οι εμφανείς μονάδες τύπου «Split», τοποθετούνται στον τοίχο και δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες απόκρυψης. Ωστόσο, επιλέγουμε μοντέλα με κομψό design που ταιριάζουν αρμονικά με τον χώρο.
Ευαγγελία Καλλίλα | KenK-Designers Creative Studio
Η απόφαση τοποθέτησης του εσωτερικού τμήματος της κλιματιστικής μονάδας είναι καθοριστικής σημασίας και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική σχεδίαση ενός έργου. Η εγκατάσταση του κλιματισμού καταλαμβάνει χώρο, επιδρά άμεσα στους χρήστες του κτιρίου και είναι δαπανηρή. Γι’ αυτό, χρειάζεται να δοθεί η δέουσα σημασία από όλους όσους εμπλέκονται στη μελέτη. Απαιτείται αυξημένη εμπειρία του μελετητή και σωστή συνεργασία στην επιλογή και στη σχεδίαση του συστήματος. Σε ένα κτίριο που μελετάται εξαρχής, προβλέπεται από τον φέροντα οργανισμό η σωστή διαμόρφωση των υψών, καθώς και η θέση των δοκών, ώστε να είναι απρόσκοπτη η διέλευση των αεραγωγών. Σε υφιστάμενα κτίρια, επιλέγονται βοηθητικοί χώροι στους οποίους επιτρέπεται το χαμηλό ελεύθερο ύψος, ή ενσωματώνονται στον εσωτερικό σχεδιασμό, όπως στη διαμόρφωση του τζακιού.
Χρήστος Παπαδάκης | Gekko Concepts
Η αρχική αντιμετώπισή μας είναι να αποφευχθούν, ιδανικά, τα κλιματιστικά τύπου «Split» και να τοποθετηθεί καναλάτο σύστημα που ενσωματώνεται πλήρως στην αισθητική του χώρου. Πολλάκις, ωστόσο, ο σχεδιασμός από τον αρχιτέκτονα επιβάλλει την τοποθέτηση «Split», σε συγκεκριμένα μάλιστα σημεία. Αν, όμως, υπάρχει ελευθερία στην τοποθέτηση, προσπαθούμε οι μονάδες να τοποθετηθούν έτσι, ώστε η ροή του ψυχρού ή θερμού αέρα να μην ενοχλούν την διαβίωση στον χώρο, να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στον σχεδιασμό του χώρου και να τις ενσωματώσουμε σε κάποια κατασκευή που να επιτρέπει την σωστή κίνηση του αέρα και να καλύπτει τον αυτόνομο όγκο που δημιουργούν.
Urban Soul Project
Η ένταξη του κλιματισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού στα έργα μας. ξεκινώντας από τα αρχικά στάδια με στενή συνεργασία μηχανολόγων και αρχιτεκτόνων. Στόχος, η επίτευξη ενός αισθητικού και πλήρως λειτουργικού αποτελέσματος. Λ.χ., στο Ergon BakeHouse Athens, ο κλιματισμός ενσωματώθηκε διακριτικά στα έπιπλα και τις ψευδοροφές, ενώ στο Helikon Shipping Offices και στο Sunlight Athens οι κλιματιστικές μονάδες κρύφτηκαν μέσα σε τοίχους και οροφές, εναρμονισμένες με τον γενικότερο σχεδιασμό. Σε περιπτώσεις όπως τα κτίρια της Kaizen και της PwC, χρησιμοποιήθηκαν εμφανή συστήματα για industrial look και σε unique χώρους εγκαταστάθηκαν κρυφά συστήματα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μικροκλίμα κάθε περιοχής για την επιλογή των συστημάτων, που μπορεί να επηρεάσει και να επηρεάζεται από τον κλιματισμό. Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι, εξάλλου, ζωτικές για την απόκτηση πιστοποιήσεων LEED και WELL.