Ας μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρία για να αναδείξουμε τη βιομηχανία υποδομών σε διαχρονικό καταλύτη ανάπτυξης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελούν την αφετηρία για να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε μοχλούς δυναμικής ανάπτυξης. Η βιομηχανία των κατασκευών μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για τη διαχρονική οικονομική πρόοδο της χώρας μας. Όπως συνέβη και με την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, οι κατασκευές υπέστησαν τεράστιες πιέσεις λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, από την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας μέχρι την πανδημία που ακολούθησε. Η παραγωγικότητα μειώθηκε, το ανθρώπινο δυναμικό επλήγη και η καινοτομία δέχτηκε καίρια πλήγματα.

Ωστόσο, με το 2024 ήδη σε εξέλιξη, βλέπουμε σημάδια σταθερής ανάκαμψης και, ακόμα περισσότερο, αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι όχι μόνο θετικές, αλλά υποδεικνύουν σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Οι τελευταίες μελέτες του ΙΟΒΕ, σε συνδυασμό με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από αυτά, δείχνουν ότι την περίοδο 2022-2026 αναμένονται επενδύσεις ύψους 23,9 δισ. ευρώ για έργα που σχετίζονται άμεσα με τον κατασκευαστικό τομέα. Αυτή η σημαντική ενίσχυση θα αυξήσει το μερίδιο των κατασκευών στο ΑΕΠ και θα προσφέρει ζωτικό χώρο ανάπτυξης.

Επιπλέον, η αξία παραγωγής κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025, από τα 10,3 δισ. ευρώ το 2022. Αυτά τα νούμερα δείχνουν όχι μόνο τη δυναμική του κλάδου, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. Οι ευκαιρίες αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν με στρατηγική σκέψη και όραμα, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τον κλάδο.

Η προσέγγισή μας πρέπει να γίνει με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας. Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές, αλλά η αποφασιστικότητα και η συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να τις μετατρέψουν σε οφέλη για ολόκληρο τον κλάδο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στις κατασκευές και στη βιομηχανία γενικότερα καλούνται να μετεξελιχθούν σε σύγχρονες, καινοτόμες μονάδες παραγωγής.Η βιωσιμότητα, η διεθνής ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική προσφορά πρέπει να αποτελέσουν θεμελιώδεις πυλώνες για αυτή την εξέλιξη. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι, με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πράσινων πρακτικών, της τεχνολογικής καινοτομίας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού – όπως smart factory, τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ρομποτική με αυτοματοποίηση διαδικασιών – η αναβάθμιση του οποίου στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτές οι αλλαγές είναι χρονοβόρες, αλλά απαραίτητες.
Θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας μας και θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μελλοντικές προκλήσεις έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Μέσα από προγράμματα διά βίου μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά, και καλλιεργούν κοινή αφοσίωση στους στόχους, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παρά τις προκλήσεις, η ελληνική βιομηχανία έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει την επόμενη μέρα, με εξωστρέφεια, γρήγορα αντανακλαστικά και συνεχή καινοτομία.