Σε πάνελ διαλόγου με θέμα τη βιωσιμότητα και τη ψηφιοποίηση, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ITC 2024, o Νικόλαος-Ιωάννης Δήμτσας, Αναπληρωτής CEO της Dimand, ανέφερε ότι «τα χαρακτηριστικά ενός αειφόρου κτιρίου ξεκινούν από τη φάση της μελέτης. Πλέον, η αγορά έχει στραφεί προς τα βιοκλιματικά κτίρια, ενώ η βιωσιμότητα ενός project αποτελεί κριτήριο για τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες». Έπειτα, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Inventio Edge, επεσήμανε ότι «η αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητη για την υλοποίηση κτιρίων που θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, για την εταιρεία σημαντικός είναι και ο κοινωνικός αντίκτυπος των έργων, για αυτό εστιάζουμε σε projects που βελτιώνουν το well being».

Σκυροδέματα με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα
«Η τσιμεντοβιομηχανία είναι σημαντικό να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να στραφεί ακόμη περισσότερο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη» υποστήριξε ο Δημήτρης Χανής, CEO του Ομίλου Ηρακλής και συμπλήρωσε πως «ο όμιλος θα επενδύσει μέχρι το 2027 περίπου 600 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίες που θα ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων του».
Ακολούθως, ο Γιάννης Πανιάρας, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης του Ομίλου Τιτάν, υπογράμμισε: «Όλος ο κατασκευαστικός κόσμος θα πρέπει να συνεργαστεί για να επέλθει η πράσινη ανάπτυξη. Βασικός πυλώνας είναι η ανακύκλωση, ενώ υπάρχει ανάγκη για καύσιμα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, αλλά και για τύπους σκυροδέματος οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο».

Άμεση στροφή προς την ψηφιοποίηση
Στη συνέχεια, ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων ΑΕ, τόνισε ότι «σκοπός της εταιρείας είναι η ανάδειξη και διάσωση των κτιρίων της Αθήνας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών. Ήδη έχει αναλάβει 50 κτίρια της πρωτεύουσας, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και αρκετά σχολεία».
«Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επενδύσεις προς τη ψηφιοποίηση, υπάρχει σημαντικό κενό στον κατασκευαστικό κλάδο» σημειώνει η Βασιλική Καλαμποκίδου, Vice President System Certification της TÜV Hellas. «Μπορεί το αρχικό κόστος για την αγορά του εξοπλισμού να είναι αρκετά υψηλό, όμως πρόκειται για μία επένδυση που θα αποφέρει πολλά κέρδη μελλοντικά» προσθέτει.

«Πράσινη» η βιομηχανία χάλυβα
Έπειτα ο Δημοσθένης Καλτεζιώτης, Managing Director Praksys της Sidenor, εξήγησε ότι «τα σύγχρονα χαλυβουργεία χρησιμοποιούν κατά βάση φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα κατά την παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποτελούν στο σύνολό τους μία πράσινη βιομηχανία». Τέλος, ο Γρηγόρης Κακανέλης, Διοικητικός Διευθυντής στην Χαλυβουργία Ελλάδος, δήλωσε ότι «ο χάλυβας έχει μεγάλο κύκλο ζωής, αφού σύμφωνα με σχετικές μελέτες μπορεί να ανακυκλωθεί έως και 10 φορές».