Σε τελική ευθεία βρίσκεται η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Π. Κυριακού στο Μαρούσι μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης ανάμεσα στον δήμο Αμαρουσίου και την Kontos Concreate ΑΤΕ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Σκοπός του έργου είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσής του κτιρίου λόγω της παλαιότητας και της φθοράς που έχει υποστεί και η αξιοποίησή του «προς όφελος των δημοτών (…) με τη μετατροπή του σε λαογραφικό μουσείο».

O ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 927.790,65 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο. Το ύψος της εργοληπτικής σύμβασης ανέρχεται σε 767.091,79 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Σημειώνεται πως για το κτίριο έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη από την Kion Architects, δωρεά του γραφείου στον δήμο Αμαρουσίου. Η αποπεράτωση του έργου θα γίνει εντός δώδεκα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Το κτίριο
Σύμφωνα με παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή ΕΚΠΑ Γιώργου Πάλλη, στην εφημερίδα «Αμαρουσία» το διώροφο κτίριο, γνωστό ως «βίλα Λουμίδη», χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993. «Το σπίτι ήταν ακατοίκητο κατά τις τελευταίες δεκαετίες και σταδιακά άρχισε να καταρρέει η σκεπή του, ενώ ο ευρύς κήπος στην μπροστινή πλευρά του έγινε υπαίθριος σκουπιδότοπος». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι βλάβες στη σκεπή, τα ανοιχτά παράθυρα και η ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό, επιτάχυναν τη φθορά». Διεκδικήθηκε από τη Γενική Τράπεζα, έναντι χρεών του Δήμου Αμαρουσίου, και διασώθηκε από πλειστηριασμό το 2012. Το 2021 στο κτίριο ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build