Στα ιστορικά ορυχεία της ιταλικής πόλης της Καράρα, η οποία βρίσκεται στην Τοσκάνη και είναι γνωστή ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα του μαρμάρου», καταγράφεται σημαντική μείωση στην εξόρυξη μαρμάρου. Παρ’ όλ’ αυτά, η οικονομική σταθερότητα του τομέα μαρμάρου της Ιταλίας έχει διατηρηθεί και σπουδαίο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το γεγονός ότι οι τιμές του προϊόντος είναι αυξημένες. Το Build συζήτησε για αυτούς τους διαφορετικούς, σε σχέση με το παρελθόν, ρυθμούς που εξελίσσεται ο κλάδος μαρμάρου στη γειτονική μας χώρα αλλά και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτή τη συνθήκη για το ελληνικό μάρμαρο με την Παγώνα Λάρδα, υπεύθυνη του Γραφείου ΟΕΥ του Μιλάνου.
«Η μείωση της εξόρυξης στα λατομεία της Καράρα αποδίδεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς», εξηγεί αρχικά η κ. Λάρδα. «Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν αυστηρότερη διαχείριση των αποβλήτων εξόρυξης για την αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών (λ.χ. πλημμύρες). Παράλληλα, η ανάγκη για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιώσιμη διαχείριση των λατομείων καθυστερεί τη διαδικασία εξόρυξης. Η συζήτηση για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της παραγωγής».
Δεν σταμάτησε η ανάπτυξη του ιταλικού κλάδου μαρμάρου
Πώς εξηγεί η κ. Λάρδα το γεγονός πως ο ιταλικός κλάδος μαρμάρου δεν σημείωσε πτώση, παρά τη μείωση της εξόρυξης;
«Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά», τονίζει και προσθέτει: «Στοιχεία ιταλικών φορέων αναφέρουν, ότι οι μέσες μοναδιαίες τιμές του ακατέργαστου μαρμάρου αυξήθηκαν από 234 ευρώ/τόνο σε 386 ευρώ/τόνο και του επεξεργασμένου μαρμάρου από 997 ευρώ/τόνο σε 1.160 ευρώ/τόνο. Η ζήτηση από μεγάλες αγορές (π.χ. ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ) για επεξεργασμένο μάρμαρο, καθώς και η σταδιακή ανάκαμψη των ιταλικών εξαγωγών προς Κίνα, Ινδία και Αίγυπτο για ακατέργαστο μάρμαρο, διατήρησαν την κερδοφορία του κλάδου».
Η κ. Λάρδα επισημαίνει, παράλληλα, τον ρόλο που παίζει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της βιώσιμης διαχείρισης της εξόρυξης το τοπικό Παρατηρητήριο Μαρμάρου (Osservatorio del Marmo), το οποίο προσφέρει ακριβή δεδομένα για τις αγοραίες αξίες, τη φορολόγηση και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων: «Προς τον σκοπό αυτό, το Παρατηρητήριο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως, λ.χ., καταγραφή και δημοσιοποίηση των τιμών πώλησης για τη διασφάλιση δίκαιης φορολόγησης, ανάλυση δεδομένων σχετικά με την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις οικονομικές επιδόσεις και υποστήριξη για περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές, ώστε να εξισορροπηθεί η παραγωγή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές βελτίωσαν τη διαφάνεια και την οικονομική σταθερότητα του τομέα. Ακόμη δεν έχουν, όμως, άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της εξόρυξης».
Οι ελληνικές ευκαιρίες
Πάντως, σύμφωνα με την κ. Λάρδα, η μείωση της παραγωγής στην Καράρα αποτελεί μεν πρόκληση αλλά μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες για τα μάρμαρα άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και το ελληνικό. Αναφερόμενη ειδικά στο μάρμαρο της χώρας μας, η κ. Λάρδα τονίζει: «Αγορές όπως η Κίνα μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και η Ελλάδα, με τα υψηλής ποιότητας μάρμαρά της, μπορεί να επωφεληθεί, αυξάνοντας τις εξαγωγές της.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του ιταλικού μαρμάρου βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Ωστόσο, για να εκμεταλλευτεί πλήρως την ευκαιρία αυτή, η ελληνική βιομηχανία πρέπει να διασφαλίσει σταθερή προσφορά και υψηλά ποιοτικά πρότυπα». Η κ. Λάρδα υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι ένας φορέας όπως το ιταλικό Παρατηρητήριο Μαρμάρου θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική βιομηχανία του μαρμάρου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διεθνούς παρουσίας του και στην αύξηση των εξαγωγών του, λ.χ. «με συστηματική καταγραφή των δεδομένων για παραγωγή, εξαγωγές και τιμές (για έναν καλύτερο σχεδιασμό), διαφανές σύστημα για την τιμολόγηση και τη φορολόγηση (αποτρέποντας τη φοροδιαφυγή) και υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών εξόρυξης (προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους της χώρας)».