Η αειφορία της βιομηχανίας δομικών υλικών μάς υποχρεώνει να εγκαταλείψουμε σταδιακά παλαιές τεχνοτροπίες δόμησης και να στηριχθούμε σε υλικά που ανταποκρίνονται καλύτερα στα σύγχρονα δεδομένα.

Έχει παρέλθει ο καιρός που λέγαμε πως η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον της κατασκευαστικής αγοράς. Η βιωσιμότητα είναι το παρόν και το προαπαιτούμενο όλων των σύγχρονων υποδομών. Οι «πράσινες» κατασκευές είναι ήδη εδώ και στην καρδιά αυτής της μεταστροφής βρίσκονται δομικά προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες απαιτήσεις και ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους.

Βάσει των αυστηρών προδιαγραφών βιωσιμότητας που επιβάλλει η πολιτεία, αλλά και οι ανάγκες των χρηστών για εξοικονόμηση ενέργειας, τα παραδοσιακά δομικά υλικά εξελίσσονται, ενώ παράλληλα διευρύνεται η χρήση υλικών που ήταν για χρόνια στο περιθώριο. Το μάρμαρο και το αλουμίνιο είναι δύο τέτοια υλικά. Μπορεί να χρησιμοποιούνται διαχρονικά στις κατασκευές, αλλά βρίσκονταν στο παρασκήνιο. Παρ’ όλα αυτά, είναι από τα πρώτα υλικά που εξελίχθηκαν προκειμένου να απαντήσουν στο διακύβευμα της πράσινης μετάβασης.

Το ανεξάντλητο ελληνικό μάρμαρο
Αν έπρεπε να διακρίνουμε ένα δομικό υλικό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μάρμαρο. Αυτό το αμιγώς φυσικό υλικό, που είναι ένα κομμάτι από τον φλοιό της γης και δημιουργήθηκε από ιζήματα οργανικών και ανόργανων υλικών πριν από εκατομμύρια χρόνια, είναι χωρίς υπερβολή ανεξάντλητο. Οι ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του μόνο στην Ελλάδα είναι αρκετές για να εξασφαλίζουν αδιάλειπτα τόσο σε εμάς όσο και στις επόμενες γενιές ένα «πράσινο» υλικό με αναλογικά μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από την αρχαιότητα ως και τις μέρες μας, λοιπόν, το μάρμαρο είτε στην αρχιτεκτονική λεπτομέρεια αλλά και στις ογκώδεις υποδομές και τα τεχνικά έργα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου, χάρη στον πολύ μεγάλο κύκλο ζωής του, που του επιτρέπει να επαναχρησιμοποιείται όπως ακριβώς προστάζει η σύγχρονη έννοια της κυκλικής οικονομίας.

Αλουμίνιο: Ευπροσάρμοστο στις κατασκευαστικές ανάγκες
Το αλουμίνιο, με τη σειρά του, αποτελεί εδώ και χρονιά βασικό υλικό των αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών , και αυτό χάρη στην αντοχή του στον χρόνο και στην ευελιξία του.

Αν έπρεπε να επικεντρωθούμε στα σημαντικότερα γνωρίσματά του, αυτά είναι τα εξής: Πρώτον, το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικό υλικό για αρχιτεκτονικές εφαρμογές καθώς είναι φιλικό προς το περιβάλλον και οικολογικά υπεύθυνο. Είναι ένα πλήρως ανακυκλώσιμο μέταλλο που υποστηρίζει τον στόχο για μειωμένες εκπομπές CO2. Δεύτερον, σε αντίθεση με τον χάλυβα, το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ υλικό που το καθιστά εύκολο στην κατασκευή και την εφαρμογή του. Η αναλογία αντοχής προς βάρος δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο άλλο μέταλλο, καθιστώντας το αλουμίνιο μια δημοφιλή επιλογή, ειδικά για κατασκευαστικά έργα με δύσκολη προσβασιμότητα. Τρίτον, έχει εξαιρετικό θερμομονωτικό συντελεστή και μπορεί να μονώσει τόσο στη θερμότητα όσο και στο κρύο, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ενεργειακή απόδοση σε παράθυρα και πόρτες αλουμινίου.

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Τα ελληνικά δομικά υλικά, και ειδικά το μάρμαρο και το αλουμίνιο, έχουν τα εχέγγυα να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στη διεθνή αγορά και -γιατί όχι;- ακόμη και να κατακτήσουν την κορυφή. Οι εταιρείες του κλάδου το αποδεικνύουν με τις καινοτόμες λύσεις που ενσωματώνουν στην παραγωγή των προϊόντων. Αυτό που μένει λοιπόν είναι να στηρίξουμε ως Πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος τη στρατηγική εξωστρέφειας της βιομηχανίας των δομικών υλικών, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς τους διεθνώς και την ενίσχυση των εξαγωγών.