Αντιμετωπίζουμε με ταχύτητα τη ρευστότητα της αγοράς και έχουμε κατάλληλα προετοιμαστεί να κάνουμε το επόμενο βήμα, την ανάληψη των μεγάλων τεχνικών έργων που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της ελίν Τεχνική ΑΤΕ.

Η ελίν Τεχνική ΑΤΕ μετρά 22 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Ποιες είναι εκείνες οι αξίες που της εξασφάλισαν την άριστη προσαρμογή στις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες-προκλήσεις αλλά και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς;

Nέα βιομηχανική μονάδα για την εταιρεία Μegaplast S.A., στη Θήβα

Η ελίν Τεχνική ΑΤΕ είναι 100% θυγατρική της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. η οποία έχει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία 68 ετών στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο. Τα τελευταία 22 χρόνια η ελίν Τεχνική ανέπτυξε ισχυρές συνεργασίες στον τομέα των κατασκευών. Η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των πελατών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς. Στόχος της ελίν Τεχνική μέσω μιας συνεχούς προσωπικής επικοινωνίας και επαφής, είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που διασφαλίζουν μια επαγγελματική συνεργασία με μηδενικά προβλήματα για τους πελάτες μας. Μια πραγματική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης! Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της αγοράς (οικονομική ύφεση, COVID -19, αυξήσεις υλικών), εξακολουθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στους πελάτες μας, ενώ ταυτόχρονα προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες διατηρώντας την αξιοπιστία μας και τις καλές σχέσεις μαζί τους. Η διασφάλιση της ποιότητας, ο στόχος προς την αριστεία και η ευελιξία αποτελούν βασικές αρχές της λειτουργίας μας, οι οποίες όπως φαίνεται τελικώς μας επιβραβεύουν με τη συνεχιζόμενη ανοδική μας πορεία μέσω της ανάληψης μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Σε όλη την πορεία μας, με σταθερά βήματα έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε εντυπωσιακά τον κύκλο εργασιών μας, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα τις συνεργασίες μας με μεγάλους developers που αναπτύσσουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Η ελίν Τεχνική έχει ένα ευρύ πορτφόλιο έργων σε διαφορετικούς τομείς. Μιλήστε μας πιο αναλυτικά για τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας. Επίσης, αν έπρεπε να επιλέξετε τα μεγαλύτερα έργα ανά κατηγορία ποια θα ήταν αυτά;

«Εναλλακτικές μορφές κατασκευαστικών συμβάσεων είναι η πρότασή μας για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους υλικών».

Από το 2000 μέχρι και σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα έργων και πιο συγκεκριμένα εμπορικά κτίρια (retail), κτίρια γραφείων, βιομηχανικά κτίρια – αποθήκες, ενώ τα τελευταία χρόνια μπήκαμε δυναμικά στον χώρο κατασκευής πολυτελών ξενοδοχείων. Όλα τα έργα απαιτούν τεχνογνωσία, εξειδίκευση και σωστή οργάνωση, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κάθε είδους έργο, μικρό ή μεγάλο, αποτελεί μια νέα πρόκληση και έχει τη λεπτομερή και ιδιαίτερη προσοχή μας. Υπάρχουν, μάλιστα, έργα που υλοποιήσαμε και μας προσέδωσαν ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση, ορισμένα εκ των οποίων είναι:

Η πλήρης ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όπου κατά το παρελθόν στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» επί της οδού Ηλία Ηλιού στον Ν. Κόσμο. Πρόκειται για ένα κτίριο επτά επιπέδων με συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. Παρόλο που το έργο υλοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα αλλά και να παραδώσουμε ένα νέο, υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο σύμφωνα με τις απαιτήσεις LEED.

Ένα ακόμη εμβληματικό έργο που ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία είναι το έργο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Το συγκεκριμένο έργο είναι μόλις το 6ο έργο στην Ελλάδα που έχει πάρει τόσο υψηλή πιστοποίηση κατά LEED Platinum.

Εξίσου σημαντικά και απαιτητικά είναι τα έργα logistics. Αναπτύσσουμε συνεχώς στρατηγικές συνεργασίες και σε αυτόν τον τομέα αξιοποιώντας συνεχώς την εξαιρετική εμπειρία που έχουμε. Έχουμε υλοποιήσει σημαντικά έργα logistics για τις μεγαλύτερες υπεραγορές τροφίμων στην Ελλάδα. Υλοποιήσαμε την επέκταση του εργοστασίου της εταιρείας Knauf στην Αμφιλοχία, ένα έργο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι αφού αντιμετωπίσαμε απρόβλεπτες τεχνικές δυσκολίες εν μέσω lockdown, για τις οποίες δώσαμε άμεσες και οικονομοτεχνικές λύσεις. Άλλο ένα ακόμη σημαντικό έργο ήταν η αποκατάσταση δαπέδων στην αποθήκη της εταιρείας τροφίμων «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα Αττικής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε δάπεδο χωρίς αρμούς, ένα απαιτητικό εγχείρημα που υλοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη λειτουργία της αποθήκης. Σήμερα κατασκευάζουμε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα για τη εταιρεία Megaplast στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας.

Πριν από 3 χρόνια, πήραμε μια στρατηγική απόφαση, να μπούμε με πολλή προσοχή και στον απαιτητικό τομέα των ξενοδοχείων. Φέτος ολοκληρώνουμε δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων για λογαριασμό σημαντικών και αξιόπιστων επενδυτών, ενώ παράλληλα ετοιμαζόμαστε για την ανάληψη κατασκευής 3 νέων μονάδων.

Με ποιες λύσεις εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη και εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνετε, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων ανατιμήσεων στα δομικά-οικοδομικά υλικά;

Και στον κατασκευαστικό κλάδο, η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει έντονες συνθήκες αβεβαιότητος.

Η στρατηγική που εφαρμόζουμε φέτος επικεντρώνεται στην προαγορά και προεξόφληση όλων των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων έργων. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές και διασφαλίζουμε τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο παράδοσης του έργου, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους ανατιμήσεων και ελλείψεων. Πρόκειται για μια λύση, η οποία απαιτεί ρευστότητα αλλά και αποθηκευτικό χώρο που να πληροί σημαντικές προδιαγραφές ασφαλείας και αποθήκευσης.

Ως μέλος ενός ισχυρού ομίλου, όπως είναι η ΕΛΙΝΟΙΛ, έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να την υλοποιήσουμε εκμεταλλευόμενοι τους αποθηκευτικούς χώρους του Ομίλου μας σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η ισχυρή θέση και η φερεγγυότητα της ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία μας στηρίζει σε όλα τα χρόνια της πορείας μας, μας δίνει την οικονομική δυνατότητα προαγοράς των υλικών.
Επιπλέον, προτείνουμε στους πελάτες μας εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας, όπως το μοντέλο του «Cost Plus Fee» αντί της κλασικής σύμβασης γενικής εργολαβίας. Σε αυτή την πρόταση ο πελάτης καταβάλλει όλα τα έξοδα κατασκευής τα οποία περιλαμβάνουν τα άμεσα και γενικά έξοδα – συν μια ποσοστιαία αμοιβή. Επιπρόσθετα, θέτουμε από κοινού, βάσει σύμβασης, όρια στον προϋπολογισμό κόστους της κατασκευής, που εγγυώνται τη μη υπέρβαση του κόστους του έργου. Σε περίπτωση που ολοκληρώσουμε νωρίτερα και φθηνότερα το έργο, συμφωνείται ως bonus ένα επιπλέον ποσοστό αμοιβής.

Αντιλαμβάνομαι πως η επιτυχία ολοκλήρωσης ενός κατασκευαστικού πρότζεκτ εξαρτάται άμεσα από την ομάδα που το αναλαμβάνει. Πόσο μεγάλη σημασία αποδίδετε στην κατάρτιση, εξειδίκευση και πιστοποίηση των μηχανικών σας;

Διαθέτουμε μια άρτια οργανωμένη ομάδα που αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, και συγκροτείται από Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους, Πιστοποιημένους Μηχανικούς ως προς τα πρότυπα LEED & BREEAM.

Βασιζόμαστε πολύ στους ανθρώπους μας και λειτουργούμε σε ένα παραδοσιακά οικογενειακό περιβάλλον με απόλυτο σεβασμό και αξιοκρατία. Αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα η εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας καθώς και η διασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη της εταιρείας επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη των ανθρώπων που την αποτελούν, γι’ αυτό και φροντίζουμε να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση τους και επαφή με τις σύγχρονες τάσεις. Σε μια περίοδο μεγάλης εργασιακής αβεβαιότητος, πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα «υγιές» εργασιακό περιβάλλον.

 

Η βιωσιμότητα και η αειφορία είναι πλέον προαπαιτούμενο για τις κατασκευές και υποδομές. Πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σας σε αυτές τις «πράσινες» απαιτήσεις;

Έχουμε υποχρέωση πλέον όλοι ως κοινωνία να σταθούμε υπεύθυνα και με σεβασμό δίπλα στο περιβάλλον. Η εταιρεία μας δεν θα μπορούσε παρά να υιοθετήσει άμεσα τις νέες μεθόδους κατασκευής οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Αποφασίσαμε στρατηγικά να υλοποιήσουμε έργα σχεδιασμένα με τα νέα «πράσινα» πρότυπα, τα νέα -φιλικά προς το περιβάλλον- υλικά και τρόπους κατασκευής, εκπαιδεύσαμε τους μηχανικούς μας και οργανώσουμε τη δομή μας προς αυτόν τον προσανατολισμό. Έτσι, τα τελευταία χρόνια πολλά έργα μας έλαβαν πιστοποιήσεις LEED Platinum & Gold.

Πόσο έτοιμη είναι η ελίν Τεχνική να συμμετάσχει στα μεγάλα τεχνικά έργα και τις υποδομές που αναμένονται το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης;

Niko Seaside Resort MGallery: Aνακατασκευή και μετατροπή 3 αστέρων ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στον Άγιο Νικόλαο, Κρήτη

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μεγάλα τεχνικά έργα. Ως εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια, διατηρούμε μια συντηρητική στάση αποφεύγοντας το υπέρμετρο ρίσκο ενώ παράλληλα οργανώνουμε και εξελίσσουμε συνεχώς τη δομή μας ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις. Αντιμετωπίζουμε με ταχύτητα τη ρευστότητα της αγοράς και έχουμε κατάλληλα προετοιμαστεί να κάνουμε το επόμενο βήμα, την ανάληψη των μεγάλων τεχνικών έργων που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική μας δεν επηρεάζεται δραματικά από απρόβλεπτες συνθήκες, αντιθέτως παραμένουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στους στόχους μας, ενώ παράλληλα η εμπειρία μας σε μεγάλα και απαιτητικά έργα ενισχύεται.

Με λίγα λόγια, σκοπός μας, η ισχυρή ανάπτυξη σε υψηλού επιπέδου κατασκευές με απόλυτη ποιότητα και ασφάλεια.


ΕΛΙΝΟΙΛ: Ολοκληρωμένος όμιλος ενέργειας & καυσίμων
Η ΕΛΙΝΟΙΛ ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 600 πρατηρίων. Συγχρόνως εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικό ρόλο στον χώρο του εφοδιασμού των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά. Παράλληλα, δραστηριοποιείται με σημαντικές επενδύσεις σε όλες τις μαρίνες της Ελλάδας, στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, αλλά και στην εξυπηρέτηση της ποντοπόρου ναυτιλίας με λιπαντικά. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οικιών και κτιρίων με πετρέλαιο θέρμανσης, διαθέτοντας στόλο ελεγχόμενων βυτιοφόρων για τον σκοπό αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, πουλώντας πετρελαιοειδή προϊόντα σε 4 ηπείρους και σήμερα συγκαταλέγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Προετοιμάζεται έγκαιρα για τις τεράστιες αλλαγές στον ενεργειακό χώρο, προχωρώντας με πολύ δυναμικά βήματα στην ανάπτυξη πωλήσεων στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.