Τα πρώτα του 50 χρόνια ζωής κλείνει φέτος το αρχιτεκτονικό γραφείο Chωros-Sifakis Architects, έχοντας, σε αυτό το διάστημα, υλοποιήσει πλήθος έργων πολλών διαφορετικών τύπων σε όλη την Ελλάδα και κατακτήσει διακρίσεις για τη δουλειά του, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Μιλώντας στο Build, η Co-Founder, Co-Owner και Head Architect του γραφείου, Μαριλένα Σηφάκη, ανέλυσε βασικές πτυχές της φιλοσοφίας που αυτό εφάρμοσε σχεδιάζοντας τα έργα του, ενώ αναφέρθηκε τόσο στους στόχους που αυτό επιθυμεί να υλοποιήσει όσο και στις προκλήσεις που έχει μπροστά του, στο πέρασμά του στη δεύτερη πεντηκονταετία του. Επίσης, όπως επεσήμανε η κ. Σηφάκη, τα πεντηκοστά γενέθλια των Chωros-Sifakis Architects συμπίπτουν με την αλλαγή της έδρας τους, καθώς πρόκειται να μετακινηθούν σε νέο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλύστε μας τις πτυχές της φιλοσοφίας των Chωros-Sifakis Architects στην πρώτη τους πεντηκονταετία.
Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς με τη φετινή επετειακή συμπλήρωση μισού αιώνα λειτουργίας της εταιρείας μας, η οποία σηματοδοτεί και τη μετάβασή της σε μια νέα δημιουργική περίοδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στόχος πρωταρχικής σημασίας για εμάς, αυτά τα 50 χρόνια, ήταν η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έχοντας πάντα ως κύριο μέλημά μας την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Αυτή βασίζεται στη στοχευμένη ανάλυση των αναγκών του κάθε έργου και του τρόπου ζωής των ανθρώπων για τους οποίους σχεδιάζουμε, όπου και δημιουργούμε custom made κατασκευές προκειμένου να καλύψουμε τόσο τις πρακτικές όσο και τις αισθητικές ανάγκες του κάθε έργου.
Ένα δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό σκέλος, στο οποίο βασίζεται όλα αυτά τα χρόνια η κεντρική γραμμή σχεδίασής μας, είναι ο καινοτόμος και αειφόρος σχεδιασμός, δηλαδή η «πράσινη αρχιτεκτονική», η οποία υπήρξε από τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές των Chωros-Sifakis Architects. Ο σεβασμός προς την φύση μέσα από μια αρχιτεκτονική σχεδίαση, η οποία έχει εμπνευστεί από τοπικά και ανακυκλώσιμα υλικά, αποτελεί κινητήρια δύναμη μέσα από κάθε έργο ανάληψης και υλοποίησης της εταιρείας μας. Αναφέρετέ μας έργα που υλοποίησε, στα πρώτα 50 χρόνια του, το γραφείο σας, τα οποία εσείς ξεχωρίζετε.
Το «Dionysos Project» ήταν ένα από τα πρώτα έργα που με βρήκαν στο τιμόνι της διεύθυνσης των Chωros-Sifakis Architects. Αφορά στη σχεδίαση μιας μονοκατοικίας βιοκλιματικού σχεδιασμού, η οποία θα είναι πάντα ξεχωριστή για εμένα. Με στόχο τη διάσωση των υδάτινων πόρων, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στα έργα μας ένα σύστημα περισυλλογής βρόχινου νερού στην οροφή του κτιρίου. Το ιδιαίτερο στοιχείο της παρούσας μονοκατοικίας ήταν η απόφαση να σχεδιαστεί με την τεχνική του reversed planning, προκειμένου να απολαμβάνουν οι χώροι κύριας χρήσης της τη μοναδική θέα του οικοπέδου. Έχω ήδη αναφερθεί στην ιδιαίτερη σχεδιαστική αδυναμία μου ως αρχιτέκτονας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην σχεδίαση. Και στις δύο αυτές αρχές βασίστηκε η έμπνευση του project «Kifissia Twins», που αφορά στη δημιουργία δύο διζυγωτικών βιλών, o προσανατολισμός των οποίων ήταν ύψιστης σημασίας για τη σωστή πλαισίωση της θέας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το «Block: The Re-Shoot» αποτελεί, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο παραδοθέν έργο μας, καθώς επικεντρωθήκαμε στην ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση των όψεων και των εσωτερικών χώρων ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου. Το παρόν ακίνητο βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας Δημαρχείου στο Περιστέρι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι φιλοξένησε έναν από τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους των Αθηνών, κάτι που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε κατά τη διετή διαδικασία αναβάθμισης του έργου.
Ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα έργα είναι η μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και του περιβάλλοντα χώρου του Αρχαίου Αμφιθεάτρου Α’, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τίτλο «The Decoded Path», το οποίο απέσπασε τη διάκριση Honorable Mention στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Architecture MasterPrize, ανάμεσα σε μελέτες από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά όλη τη διαδικασία σχεδιασμού της μελέτης όπου, ήδη από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, μέσα από τις παύλες και τις τελείες του κώδικα Mors, ένιωθα και ήξερα βαθιά μέσα μου ότι κρατάμε στα χέρια μας κάτι πολύ ξεχωριστό. Είναι μεγάλη μας χαρά που η συγκεκριμένη μελέτη έχει φιλοξενηθεί αρκετές φόρες σε ξένα και εγχώρια έντυπα Μέσα. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν τόπο ο οποίος αποτελεί πλέον το νησί της καρδιάς μου. Παρόλο που δεν είναι ο τόπος καταγωγής μου, αισθάνομαι ότι αυτός αλλά και οι άνθρωποί του αποτελούν κομμάτι μου. Δεν θα ξεχωρίσω κανένα από τα έργα που έχουμε σε εξέλιξη στο νησί της Σερίφου, καθώς μου είναι αδύνατο, αλλά θέλω να τονίσω ότι αποτελούν όλα τους τη σχεδιαστική μετεξέλιξη της εταιρείας μας με μια καθολική ένταξή τους στο φυσικό τοπίο του νησιού.
Οι Chωros-Sifakis Architects μετακινούνται, επίσης, σε νέα γραφεία. Τι σηματοδοτεί για το γραφείο σας αυτή η αλλαγή;
Υπάρχει μία φράση με την οποία έχω μάθει να συμβαδίζω τα τελευταία χρόνια τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή». Καθώς οι αρχιτέκτονες του γραφείου μέσα στους τελευταίους μήνες τριπλασιάστηκαν σε αριθμό, η επόμενη αναγκαία αλλαγή για την εταιρεία μας ήταν και αυτή της επέκτασης των ιδιόκτητων γραφείων μας, στα οποία εδρεύουμε έως και σήμερα, με ταυτόχρονη λειτουργία σε ένα νέο μεγαλύτερο χώρο. Η μεταφορά του νέου αυτού χώρου, ο οποίος προβλέπεται ότι θα είναι στο κέντρο της Αθήνας, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται για εμάς από έναν ευεργετικό αέρα ανανέωσης, ο οποίος και σηματοδοτεί νέα εμπνευσμένα μονοπάτια γεμάτα με καινούρια έργα.
Ποιες είναι, πλέον, οι προκλήσεις που βρίσκονται εμπρός σας;
Η κύρια πρόκληση, που λειτουργεί ως προσωπική ανάγνωση στο μυαλό μου, είναι να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και να εισάγουμε όσο περισσότερα βιοκλιματικά υλικά μπορούμε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των έργων μας, τιμώντας τόσο το περιβάλλον στο οποίο όλοι μας κατοικούμε όσο και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται με την υλοποίηση του ονείρου τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι η δεύτερη βασική πρόκληση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κάθε μας έργο. Η προσωπική ευθύνη που έχω αναλάβει μέσω του δικού μου τομέα δραστηριοποίησης, αυτού της αρχιτεκτονικής, έχοντας ως κύριο μέλημά μου τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, είναι η δημιουργία κτιρίων με όσο το δυνατόν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τόσο σε νέα έργα όσο και σε υπάρχοντα κτίρια, τα οποία καλούμαστε να αναβαθμίσουμε και να τους δώσουμε μία νέα πνοή.
Ποιοι είναι οι μεγάλοι σας στόχοι για το μέλλον;
Η στοχοθεσία ήταν από τα παιδικά μου χρόνια ένα από τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα μου, αποσκοπώντας πάντα στο να δίνω στα όνειρά μου σάρκα και οστά, ένα αποτέλεσμα το οποίο με νοηματοδοτεί και μου δίνει κίνητρο για τις μελλοντικές μας δημιουργίες. Ένας από τους αμέσως επόμενους στόχους μας είναι η επέκτασή μας σε έργα και συνεργασίες στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την επέκταση των γραφείων μας και σε χώρες εκτός Ελλάδας. Ένας ακόμα στόχος, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, είναι ο σχεδιασμός μεγάλων πολεοδομικών έργων αλλά και κτιρίων δημοσίου συμφέροντος, με τα οποία θέλουμε να ασχοληθούμε επισταμένως. Τέλος, μια ιδέα που δουλεύουμε τα τελευταία δέκα χρόνια και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί άμεσα είναι η εγκαθίδρυση μιας νέας μορφής τουρισμού που θα φέρει μια νέα ιδέα εφαρμογής στην τουριστική βιομηχανία και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, ο οποίος θα ορίζεται από την αρχή του «monastic luxury», έναν όρο τον οποίο έχουμε εμπνευστεί στους Chωros-Sifakis Architects και θα αναλύσουμε εν καιρώ.