Τα επόμενά της βήματα με πιθανές εξαγορές σε κλάδους που αυτή τη στιγμή διατηρεί περιορισμένη δραστηριότητα, σχεδιάζει η Mapei Hellas, όπως αναφέρει μιλώντας στο Build, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Dr. Σπύρος Παπαγιαννάκης. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαγιαννάκη, μεταξύ των κλάδων που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον σε αυτή την κατεύθυνση, είναι και αυτός των χρωμάτων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται οργανικά μέσω διαδοχικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνοντας φέτος επενδυτικό κύκλο συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ. H Mapei Hellas προχώρησε στην κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής πεντάκιλου αρμόστοκου καθώς και νέων αποθηκών στις εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο με τη μέθοδο της φοροαπαλλαγής.

«Ταυτόχρονα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για νέα γραμμή παραγωγής υγρών προϊόντων και για μία ακόμα γραμμή που θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή πεντάκιλου αρμόστοκου. Παράλληλα μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη δημιουργήσαμε νέους αποθηκευτικούς χώρους. Έτσι, θα επιδιώξουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στις χώρες της Βαλκανικής όπου αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξαγωγική παρουσία. Οι εξαγωγές μας αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 27% του κύκλου εργασιών μας, ενώ στο πεντάμηνο του 2023 αναπτύσσονται με ποσοστό 45% και η ελληνική αγορά με 8%».

Τμήμα R&D για τον εντοπισμό εναλλακτικών πρώτων υλών
Ο κύριος Παπαγιαννάκης αναφέρεται και το πρόβλημα που ανέκυψε το προηγούμενο διάστημα με την έλλειψη που παρουσιάστηκε στην προμήθεια πρώτων υλών. Όπως λέει, «δημιουργήσαμε ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στη Mapei Hellas, το οποίο αναζήτησε εναλλακτικές πρώτες ύλες και από άλλες περιοχές, έχοντας ως στόχο να διατηρήσουμε την ποιότητά μας σταθερή». Συν τοις άλλοις η εταιρεία διάλεξε να διαφοροποιηθεί ως προς τη διαχείριση της αναπροσαρμογής των τιμών σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προχωρώντας σε άμεση ανατίμηση προϊόντων σε ποσοστά 1%-2% τη φορά, όταν επηρεάζονταν οι τιμές τους από σειρά παραγόντων. «Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε να προβούμε σε συνολικές ανατιμήσεις 10%-15%, αντιμετωπίζοντας την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά περίπτωση και τη στιγμή που αυτή συνέβαινε. Κυρίως επηρεάστηκαν προϊόντα όπως οι πολυστερίνες και πολυμερή που έχουν ως βάση το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά παράγωγα. Μεσοσταθμικά, σε κάποια προϊόντα όπως τα προαναφερόμενα προχωρήσαμε σε ανατιμήσεις 20%, ενώ πλέον έχουμε ήδη προβεί σε μειώσεις τιμών κατά έως και 8% με δεδομένη την εξομάλυνση των συνθηκών αγοράς και των κοστολογίων».

«Όσοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους»
Ο κύριος Παπαγιαννάκης επισημαίνει ότι η Mapei Hellas κατάφερε τα τελευταία χρόνια να διακριθεί στους κόλπους του ομίλου Mapei, προσεγγίζοντας αποτελεσματικά εργασιακά και τεχνικά θέματα αλλά και το μοντέλο διοίκησης που ασκείται στο εσωτερικό της. Αναφέρεται τέλος στην ένδεια που παρουσιάζεται σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
«Πρόκειται για έναν μύθο. Θα είμαι ειλικρινής: ως οντότητα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, διότι πληρώνουμε ικανοποιητικά τους εργαζόμενους. Όσοι επικαλούνται την έλλειψη του προσωπικού, το κάνουν γιατί δεν επιθυμούν να καταβάλουν το μισθό που αντιστοιχεί στην αξία των ανθρώπων που απασχολούν ή επιδιώκουν να απασχολήσουν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build