Νέες επενδυτικές κινήσεις που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την προσθήκη δύο νέων γραμμών παραγωγής που αφορούν σε ειδικά προϊόντα, υλοποιεί αυτή την περίοδο η Mapei Hellas, όπως αναφέρει στο Build o Σπύρος Παπαγιαννάκης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Στις συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες περιλαμβάνεται και ο διπλασιασμός των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε υλοποιήσει ήδη επενδύσεις ύψους 5,88 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη Ριτσώνα, στον τομέα επεξεργασίας του ανθρακικού ασβεστίου, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες υποδομές της.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί για τον όμιλο Mapei στρατηγικό πυλώνα της δραστηριότητάς του. Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα από τα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί παγκοσμίως o όμιλος Mapei, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Με τον νέο κύκλο επενδύσεων που υλοποιεί η Mapei Hellas θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμική στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων επενδύσεων αναμένεται σε περίπου ένα έτος από σήμερα, ενώ η επένδυση έχει ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Αγορά δομικών υλικών: Ζητήματα στη διαθεσιμότητα και στα κόστη πρώτων υλών και λειτουργίας
Ο κύριος Παπαγιαννάκης αναφερόμενος στην πορεία της εγχώριας αγοράς, τη χαρακτηρίζει ως δραστήρια σε επίπεδο εξέλιξης των έργων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα καλύτερα. «Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε επίπεδο παραγωγής και κόστους λειτουργίας, το οποίο πιέζει εντονότερα τις μικρότερες επιχειρήσεις στον τομέα των οικοδομικών υλικών». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή το ζήτημα στην προμήθεια πρώτων υλών δεν παρουσιάζεται μόνο στην αύξηση των τιμών αλλά και στις ελλείψεις που υφίστανται διεθνώς. «Οι δυσχέρειες στον τομέα των πρώτων υλών είναι ένα συνολικό ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά.

Για παράδειγμα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία προϊόντων όπως οι ρητίνες ή τα χημικά χωρίς ωστόσο να αποτελούν τις μοναδικές πρώτες ύλες που συμπαρασύρονται από τις διεθνείς εξελίξεις και τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα». Σύμφωνα με τον ίδιο το 2022 για τη Mapei Hellas εκτιμάται ότι θα κινηθεί εντονότερα ανοδικά κατά περίπου 20% σε ό,τι αφορά το τζίρο, κάτι που σημαίνει ότι θα αγγίξει τα 27 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών για το 2021, καταγράφοντας διαρκή ανάπτυξη πωλήσεων κατά την τελευταία εξαετία.

Η Mapei Hellas έχει προβεί σε ανατιμήσεις προϊόντων της κατά περίπου 7%-8% από τις αρχές του έτους, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας. «Παρακολουθούμε απολύτως αυτοματοποιημένα την εξέλιξη του κοστολογίου μας και προβαίνουμε σε κυλιόμενες ανατιμήσεις, πολύ συνετά και σε συχνότητα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Mapei Hellas. Η επιχείρηση εξάγει προϊόντα από την Ελλάδα σε χώρες της Μεσογείου όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Μάλτα, ενώ μέρος των προϊόντων της διοχετεύεται και στην αλβανική αγορά. Οι εξαγωγές τις αντικατοπτρίζουν το 20% του κύκλου εργασιών της και το υπόλοιπο 80% των πωλήσεων αφορά στην εγχώρια αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build