Σε διερευνητικές διεργασίες βρίσκεται αυτή την περίοδο η Mapei Hellas, με στόχο να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο προκειμένου να αναπτύξει το δεύτερό της εργοστάσιο στην Ελλάδα εκτός από αυτό που ήδη διατηρεί στη Ριτσώνα. Η εταιρεία παραγωγής δομικών υλικών έχοντας δημιουργήσει στη διάρκεια του 2023 νέο κέντρο διανομής και γραφεία στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής τον Γιάννη Δελητζά, έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει στη βόρεια Ελλάδα τη νέα της βιομηχανική μονάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Build ο γενικός διευθυντής της Mapei Hellas, Σπύρος Παπαγιαννάκης.

Ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της από τα 34,7 που ήταν το 2023 αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 38 εκατομμύρια ευρώ κατά τη φετινή χρονιά. Το 2023 έκλεισε με σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης δεν οφείλεται σε αυξήσεις τιμών αλλά σε καλύτερη οργάνωση με οικονομίες κλίμακας και αύξηση του τζίρου. Επιπλέον, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη στην εξαγωγική δραστηριότητα της Mapei Hellas, με κύρια χώρα όπου θα αποτυπωθεί αυτό να αποτελεί η Κύπρος. Στον αντίποδα, ο κύριος Παπαγιαννάκης εκτιμά ότι η εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την εξαγωγική παρουσία της επιχείρησης στον Λίβανο και το Ισραήλ. Επί του παρόντος, το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου είναι πάνω από 25%.

Tα νέα λανσαρίσματα – Παραγωγή των αρμόστοκων στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας θα βασιστεί στο λανσάρισμα νέων προϊόντων αλλά και στην έναρξη παραγωγής κάποιων άλλων στην Ελλάδα, γεγονός που θα έρθει να προσθέσει τζίρο στον ήδη υπάρχοντα της Mapeh Hellas. Στα νέα λανσαρίσματα συγκαταλέγεται η σειρά Ultralite, που θα πρόκειται για ελαφροβαρή κόλλα πλακιδίων με τρία προϊόντα, το λανσάρισμα του Μonolastic που θα είναι στεγανωτικό υλικό ενός συστατικού – όπως είναι το Μapelastic που ήδη κυκλοφορεί η Mapei, το οποίο ωστόσο είναι δύο συστατικών. Επίσης, θα λανσάρει όλους τους αρμόστοκους που ήδη παράγονται από τη Mapei, πραγματοποιώντας πλέον δική της παραγωγή στην Ελλάδα. Η παραγωγή των συγκεκριμένων αρμόστοκων θα γίνεται στο εργοστάσιο της Ριτσώνας κάτω από τις δύο ομάδες προϊόντων Keracolor και την Ultracolor.

Νέα επένδυση 4 εκατ. ευρώ σε υγρούς παστώδεις σοβάδες
Από πλευράς επενδύσεων κατά τη φετινή χρονιά θα υλοποιήσει μία σημαντική επένδυση για την παραγωγή των προϊόντων Quarzolite και Silancolor, όπου πρόκειται για παστώσεις σοβάδες οι οποίοι προορίζονται για εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Mεσοσταθμική μείωση τιμών κατά 5% από τις αρχές του έτους
Σε ό,τι αφορά στο κόστος πρώτων υλών, είναι σταθερό με μικρή τάση μείωσης, λόγω της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών. Η Mapei Hellas, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, έχει ήδη μειώσει τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της από τις αρχές του 2024, σε ποσοστό που μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 5%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build