Τη δραματική αύξηση του κλιματισμού θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η ανθρωπότητα ο διεθνής εμπειρογνώμων σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Ενέργειας, Ματθαίος Σανταμούρης, όπως τόνισε μιλώντας στη διάρκεια workshop του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Climate talks: Engineers in a Changing World». Επίσης, ο διακεκριμένος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων στο University of New South Wales της Αυστραλίας επεσήμανε την ανάγκη οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης να μετατραπούν σε γνώση, ώστε οι νέοι μηχανικοί να απαντήσουν σε αυτές αποτελεσματικότερα.

«1,7 δισ. άνθρωποι σε συνθήκες υπερθέρμανσης»
«Για το πρόβλημα της αστικής κλιματικής μεταβολής, ή της υπερθέρμανσης, των πόλεων, γνωρίζουμε από τα επίσημα στοιχεία πως σήμερα υπάρχουν περίπου 13 χιλιάδες υπερθερμασμένες πόλεις, ενώ περίπου 1,7 δισ. άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης υπερθέρμανσης. Σε σχέση με το 1980, οι ώρες υπερθέρμανσης έχουν τριπλασιαστεί», είπε αρχικά ο κ. Σανταμούρης. Κατόπιν, εξήγησε πως το πρόβλημα αυτό, μεταξύ άλλων, «επηρεάζει την υγεία μας και αυξάνει δραματικά τη θνησιμότητα εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνει την παραγωγικότητά μας και το επίπεδο διαβίωσης ομάδων του πληθυσμού, ενώ αυξάνει και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Δραματική αύξηση του κλιματισμού»
Έπειτα, ο κ. Σανταμούρης αναφέρθηκε στο μέλλον. «Μας λείπουν κατοικίες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει σήμερα ένα έλλειμμα περίπου 330 εκατ. κτιρίων ή κατοικιών στον κόσμο που θα αυξηθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια σε περίπου 440 εκατ». Ουσιαστικά, λοιπόν, είπε ο κ. Σανταμούρης, «αυτή η τεράστια οικοδομική δραστηριότητα, με τον τρόπο που γίνεται (ή που δεν γίνεται), θα έχει νέες δραματικές συνέπειες. Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε, σε σχέση με την οικοδόμηση ή το μέλλον τον κτιρίων, είναι, θεωρώ, η δραματική αύξηση του κλιματισμού. Υπολογίζεται ότι το 2050 οι ανάγκες για κλιματισμό θα αυξηθούν από περίπου 1000% έως 2300% σε σχέση με σήμερα. Είναι εύκολα κατανοητές οι συνέπειες σε κατανάλωση, παραγωγή, προμήθεια και κόστος ενέργειας αλλά και όσον αφορά στη ρύπανση και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα δημιουργηθούν».

«Οι προκλήσεις να γίνουν γνώση»
Ακολούθως, στη διάρκεια συζήτησής του με την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΤΕΕ, Λιάνα Αναγνωστάκη, ο κ. Σανταμούτης απάντησε ποιες δεξιότητες και γνώσεις θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προσλάβει η επόμενη γενιά των Ελλήνων μηχανικών αλλά και στο πώς θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με κλάδους από διαφορετικά πεδία, ώστε να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Στο δομημένο περιβάλλον υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, που αλλάζουν το πώς χτίζουμε και τη ζωή μας. Από τη στιγμή που ζητάμε να χτίζουμε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης δεν μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε με συμβατικό τρόπο – πρέπει αυτή η νέα τεχνολογία να γίνει γνωστή στον σχεδιαστή.

Επομένως, η ολιστική αντιμετώπιση που μας καλούν οι προκλήσεις να υιοθετήσουμε πρέπει να περνά μέσα από την εκπαίδευση. Τα κλιματικά φαινόμενα μας αφήνουν άφωνους επειδή δεν τα έχουμε ξαναζήσει και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν. Θα πρέπει, επομένως, οι μηχανικοί να το συνειδητοποιήσουν αυτό και ο καθένας να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε, αρχικά, ο κ. Σανταμούρης. Όσον αφορά, δε, στη διεπιστημονική γλώσσα που οι μηχανικοί θα πρέπει να μάθουν για να επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν με άλλους κλάδους από διαφορετικά πεδία, σχολίασε: «Πρόκειται, ουσιαστικά, για πρόβλημα γνώσης και εκπαίδευσης. Εάν δεν διαθέτουμε τη γνώση και τη σκέψη, δεν θα έχουμε και το ενδιαφέρον να συνεργαστούμε. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο όλες αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε να μεταφραστούν σε γνώση στον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο. Είναι επίσης υποχρέωση του μηχανικού και του επιστήμονα να καταλάβει τι συμβαίνει, να ανοίξει τις γνώσεις του. Η γνώση, η μετάφρασή της σε άποψη και η εφαρμογή αυτής της άποψης στην καθημερινότητα και στην συνεργασία θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των έργων που υλοποιούμε».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build