Τα οφέλη από την επιστημονική εφαρμογή των πρωτοκόλλων της κλιματικής ανάσχεσης σε πραγματικές συνθήκες παρουσίασε, στο συνέδριο Energy Efficiency in Buildings που διοργάνωσε η Boussias Events, o Ματθαίος Σανταμούρης, Scientia, Distinguished, Professor Of High Performance Architecture στο UNSW της Αυστραλίας.

Επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, υγεία
Αρχικά, ο Μ. Σανταμούρης τόνισε ότι το πρόβλημα της υπερθέρμανσης των πόλεων είναι γνωστό εδώ και περίπου 150 χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχουν, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, πάνω από 13.000 υπερθερμασμένες πόλεις παγκοσμίως ενώ πάνω από 1,7 δισ. ανθρώπων ζουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας οδηγεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού να κατασκευάζουν περισσότερες μονάδες παραγωγής που δεν λειτουργούν όλο τον χρόνο σε πλήρη ρυθμό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η απόδοση των θερμικών σταθμών μειώνεται σε περιόδους καύσωνα έως και 6%, συντελεί στο να μην γίνεται απόσβεση των επενδύσεων και η τιμή του ρεύματος να αυξάνεται διαρκώς. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλει στην παραγωγή ρυπογόνων παραγόντων της ατμόσφαιρας. Ειδικότερα, λόγω των φωτοχημικών αντιδράσεων που ευνοούνται σε συνθήκες ζέστης, δημιουργούνται τεράστιες ποσότητες όζοντος, το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τον άνθρωπο, όταν το εισπνέει. Σπουδαίες είναι και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα σπίτια των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων δεν έχουν επαρκή θερμική θωράκιση κι έτσι πλήττονται περισσότερο από την υπερθέρμανση.

Το παράδειγμα του Ριάντ
Ο διακεκριμένος καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου μεγάλης κλίμακας μετριασμού της αστικής υπερθέρμανσης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου υπέρψυχρα υλικά καθώς και κοινά ψυχρά υλικά συνδυάστηκαν με αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο αστικό πράσινο, για τον σχεδιασμό οκτώ ολιστικών σεναρίων μετριασμού της υπερθέρμανσης. Κατόπιν, οι ερευνητικές ομάδες υπολόγισαν τις κλιματικές επιπτώσεις των σεναρίων θερμικού μετριασμού καθώς και τα αντίστοιχα ενεργειακά οφέλη για 3.323 κτίρια της πόλης.

Ο κ. Σανταμούρης τόνισε πως καταγράφηκε μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας περιβάλλοντος έως και 4,5 β. Κελσίου, η υψηλότερη αναφερόμενη μείωση της αστικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ενώ το ετήσιο άθροισμα των βαθμοημερών δροσισμού στην πόλη μειώθηκε έως και 26%. Διαπιστώθηκε, έτσι, πως οι καινοτόμες στρατηγικές μετριασμού της αστικής υπερθέρμανσης συμβάλλουν σε αξιοσημείωτη, έως και 16%, εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό, ενώ η συνδυασμένη εφαρμογή τεχνολογιών μετριασμού και ενεργειακής προσαρμογής μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για κλιματισμό έως και 35%. Κλείνοντας, τόνισε: «Μπορούμε να μειώσουμε τις θερμοκρασίες των πόλεων έως και 5 βαθμούς, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα της σύγχρονης επιστήμης της κλιματικής ανάσχεσης. Σχεδόν 250 πόλεις παγκοσμίως ήδη εφαρμόζουν επιστημονικά πρωτόκολλα ανάσχεσης και μείωσαν τις θερμοκρασίες τους έως 3 και 4 βαθμούς».