Το συγκρότημα γραφείων επί της οδού Κηφισίας 268 αναβαθμίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με την GDM Assets να εκτελεί χρέη γενικού εργολάβου στο project. Ο Μιχάλης Παναγόπουλος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, εξηγεί στο Build: «Το έργο αφορούσε σε υφιστάμενο κτίριο κατασκευής της δεκαετίας του 1970, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο κτίριο με πιστοποίηση LEED Gold μέσω εκτενών επεμβάσεων. Η ομάδα έργου, σε άρτια συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Aeter, έλυσε πληθώρα κατασκευαστικών προβλημάτων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι παρεμβάσεις και κατασκευαστικές προκλήσεις αφορούσαν στη στήριξη όλων των στοιχείων της νέας όψης, στην κατασκευή και μεταφορά του η/μ εξοπλισμού στο έργο και στον σωστό προγραμματισμό των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου εντός ενός πολύ απαιτητικού χρονοδιαγράμματος».

Κατόπιν, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ορισμένα από τα στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερη την αρχιτεκτονική του αναβαθμισμένου πια κτιρίου.
«Αρχικά, το κτίριο παρουσιάζει τα ιδιαίτερης κατασκευής fins του, που το καθιστούν πλέον αναγνωρίσιμο στην Αθήνα. Για την κατασκευή του φορέα των fins δόθηκε έμφαση τόσο στην άρτια κατασκευή του μεταλλικού φορέα στήριξης, όσο και στην επίλυση λεπτομερειών μονώσεων, επικαλύψεων, κλπ. Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο αρχιτεκτονικής αποτελούν οι επιβλητικοί κοινόχρηστοι χώροι, με εφαρμογή πληθώρας διαφορετικών υλικών (μάρμαρο, χυτό μωσαϊκό δάπεδο, μεταλλικές περσίδες και ξυλουργικές επενδύσεις), τα οποία έπρεπε να λειτουργούν σε πλήρη αρμονία. Ως αποτέλεσμα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλουχία των εργασιών, ώστε να υπάρχει η σωστή συναρμογή των υλικών τόσο κατασκευαστικά, όσο και αισθητικά. Τέλος, τα μεγάλα ανοίγματα του κτιρίου, με structural υαλοπετάσματα, δίνουν μία επιβλητικότητα στην όψη, με καθαρές γραμμές και προσφέροντας άπλετο φυσικό φωτισμό στους χώρους», είπε.

Τα προβλήματα στην ανακαίνιση παλαιών κτιρίων
Επιπλέον, το Build ζήτησε από τον κ. Παναγόπουλο να ονομάσει τα, κατά την προσωπική του άποψη, σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται επί του παρόντος στην Ελλάδα όσον αφορά στην ανακαίνιση (για επανάχρηση) παλαιότερων κτιρίων (όπως, λ.χ., αυτό που η GDM Assets ανακαίνισε). «Η ανακατασκευή κτιρίων για επανάχρηση απαιτεί εκτενή τεχνογνωσία από τον κατασκευαστή, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που πιθανώς θα παρουσιαστούν και εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών (π.χ. στατικές ενισχύσεις, παρεμβάσεις σε η/μ, κλπ)», επεσήμανε αρχικά ο κ. Παναγόπουλος. Ακολούθως, υπογράμμισε: «Ο κατασκευαστής, λοιπόν, οφείλει να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να προβαίνει σε συνεχές value engineering για τον χρονικό προγραμματισμό των στοιχείων που προσαρμόζονται, και να μειώνει το κόστος με σωστές και δημιουργικές λύσεις. Τέλος, οι επενδυτές πρέπει να τολμούν να στηρίζουν λύσεις που αναδεικνύουν παλαιά κτίρια, τα εκσυγχρονίζουν και τα καθιστούν ξεχωριστά, χαρίζοντάς τους σημαντικά returns, σε σαφώς συντομότερο χρόνο τόσο από άποψη αδειοδότησης όσο και κατασκευαστικά».