Να δημιουργεί, ο άνθρωπος, νέα βιώσιμα κτίρια ή να αναβαθμίζει ενεργειακά τα υπάρχοντα κτίσματα; Τι ωφελεί περισσότερο ένα περιβάλλον που φθίνει; Τι τελικά αναβαθμίζει και ενδυναμώνει τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες;
Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης στη διάρκεια του The Architect Show, η αρχιτέκτονας και επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Arc Nest, Μαρία Καλτσά. «Κάθε νέο κτίριο, όσο επιμελημένο και να είναι, έχει ένα αποτύπωμα, έστω και μικρό. Κάθε παλαιό κτίριο, ακόμα και αν είναι μιας άθλιας ενεργειακής κατηγορίας (Δ, Ε και παρακάτω), το οποίο αναβαθμίζεται ενεργειακά, απαλύνει από επιβάρυνση το περιβάλλον. Έτσι, με μία απλή μαθηματική λογική, είναι προφανές πως η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος έχει να δώσει πολύ περισσότερα από όσα η προσθήκη κτιρίων», είπε, αρχικά, η κ. Καλτσά. «Η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος θα φέρει την ανακούφιση»

Συνεχίζοντας, η κ. Καλτσά υπενθύμισε πως, πλέον, «οδηγούμαστε σε περιορισμό της νέας δόμησης, άσχετα του αν αυτό έχει γίνει αντιληπτό ή όχι».
Κατόπιν, επεσήμανε: «Η συμφωνία του Παρισιού, συγκεκριμένα, προβλέπει, στο σύνολο της Ευρώπης, την παραγωγή 136 χιλιάδων μονάδων κατοικιών (δηλαδή διαμερισμάτων) τον χρόνο. Αυτή η εξέλιξη έλαβε χώρα, διότι όντως είναι προφανές ότι η ανακούφιση θα έλθει κυρίως από την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου, παλαιού κτιριακού αποθέματος. Να θυμίσω, επίσης, εδώ, πως το 75% από τα υφιστάμενα σήμερα κτίρια θα υπάρχει και το 2050.
Είναι μονόδρομος, συνεπώς, η αντιμετώπιση σε κρίσιμη κλίμακα, δηλαδή σε κλίμακα πόλης, του ζητήματος των μαζικών ενεργειακών αναβαθμίσεων. Ζήτημα για το οποίο, βέβαια, η πολεοδομία της προσαρμογής έχει να κάνει πολλά πράγματα, τα οποία δεν έχει ξεκινήσει».

«Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων τομέων θα συμπαρασύρουν και τις αναπλάσεις»
Καταλήγοντας, η κ. Καλτσά εξέφρασε και την άποψή της πως οι αναβαθμίσεις, από ενεργειακής άποψης, των υφιστάμενων τομέων της πόλης συμπαρασύρουν και τις αναπλάσεις. «Αυτό συμβαίνει», εξήγησε, «επειδή στην πράξη οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να δοθούν σε κτίρια, πρέπει να περάσουν από τον δρόμο της ανάπλασης του δημόσιου χώρου, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το τι σημαίνει, βέβαια, η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης μετά από αυτήν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι προφανές – άπειρα είναι τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και είναι ένα κομμάτι που τα επόμενα χρόνια, κατά την άποψή μου, θα ανοίξει τον τομέα της εργασίας στον τεχνικό χώρο και θα οδηγήσει, παράλληλα, σε πάρα πολλούς μετασχηματισμούς και την ίδια την πόλη αλλά και τα επαγγέλματα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build