Kανονικά και μέχρι νεωτέρας συνεχίζει να λειτουργεί το Coco-Mat Hotel επί της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί του αντιθέτου έως αυτή την ώρα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με το ζήτημα του υπερβάλλοντος ύψους που παρεμποδίζει τη θέα προς την Ακρόπολη. Αυτό αναφέρει μιλώντας στο Build ο πρόεδρος της Μπλε Κέδρος, Μιχάλης Ευμορφίδης: «Έως και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ανακοίνωση ή οτιδήποτε άλλο που να μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στη διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου ή μέρους του».

Ο κύριος Ευμορφίδης επικαλείται παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία όπως λέει «ήταν μία τελεσίδικη δικαστική απόφαση που όριζε ότι το ύψος του ξενοδοχείου είναι ορθό και η άδεια νόμιμη. Επιπλέον, το ΣτΕ δεν προέβη στην ακύρωση της αρχικής άδειας που προέβλεπε το ύψος ανοικοδόμησης του ξενοδοχείου. Αντιθέτως, ανέφερε ότι δεν δύναται να ακυρώσει την άδεια. Είναι δύο παράμετροι που έχουν διαλάθει της προσοχής πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα αυτό». «Εξετάζουμε το θέμα με τον νομικό μας παραστάτη και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπου ο καθένας μπορεί να ασκήσει τα ένδικα μέσα που πιστεύει ότι έχει στη διάθεσή του», συμπληρώνει ο Μ. Ευμορφίδης.

Αίτηση ακύρωσης απόφασης του Δήμου Αθηναίων
Η Μπλε Κέδρος επικαλείται σχετικά και σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σχετικά αναφέρει ότι «ο Δήμος Αθηναίων προέβη στην έκδοση της με αρ. πρωτ. 199540/05.07.2023 νέας πράξης του Τμήματος Έκδοσης Αδειών της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο “ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της από 24-11-2022 μερικής ανάκλησης της 15/2017 άδειας δόμησης που αφορά στο ακίνητο επί της οδού Φαλήρου 5 & παρόδου Συγγρού 34”. Κατά της νέας αυτής πράξης, που είναι και πάλι πλημμελής και παράνομη, η Εταιρεία άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και διοικητική προσφυγή ενώπιον του ΣΥΠΟΘΑ Α’». Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ προ ολίγων ημερών, όπου το ανώτατο δικαστήριο ζητούσε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για το τμήμα αυτό του ξενοδοχείου, ανέθετε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος την κατεδάφιση, ενώ ορίζε δικαστή να παρακολουθήσει την υπόθεση «λόγω της δυσχέρειας του δήμου Αθηναίων να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2019». Αυτή η απόφαση του ΣτΕ ήρθε ουσιαστικά να ανακινήσει το ζήτημα.

Τι λέει το Υπουργείο Τουρισμού
Πάντως, σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού αναφέρεται ότι η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις κατά το νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου τουριστικών καταλυμάτων Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής) από τον Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, η υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση». Επιπροσθέτως, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής απέστειλε προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησής του και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build