Στο επενδυτικό διακύβευμα της επόμενης μέρας εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η αγορά των logistics Αρκετές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον χώρο των σούπερ μάρκετ, βρίσκονται σε αναζήτηση νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τόσο ο όμιλος Metro, που διαχειρίζεται τα Metro Cash & Carry και τα My market αλλά και ο Μασούτης, ενώ και η Lidl Ελλάς έχει προγραμματίσει τη δημιουργία νέας αποθηκευτικής εγκατάστασης στην Αττική το επόμενο χρονικό διάστημα, ως μία από τις βασικές τις επενδύσεις για την εξυπηρέτηση του δικτύου της τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, όμως και σημαντικοί παίκτες του retail όπως ο διεθνής όμιλος Inter IKEA ετοιμάζουν logistics center στην Αττική, όπου στην προκειμένη περίπτωση το αναπτύσσει η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα hub της μητρικής ΙΚΕΑ για την περιοχή της Μεσογείου με έδρα την Ελλάδα.

Από 300-400 χιλ. τ.μ. νέων χώρων ετησίως στην αγορά τα επόμενα χρόνια
Εντός του 2024 περίπου 250 χιλ. τ.μ. νέων κτιρίων logistics αναμένεται να διατεθούν στην αγορά, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 300 έως και 400 χιλ. τ.μ. ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο κύριος όγκος των νέων κατασκευών εντοπίζεται στη δυτική Αττική, με σαφή προτίμηση στον Ασπρόπυργο. Σχεδόν όλες οι νέες κατασκευές αφορούν «πράσινες» αποθήκες, σχεδόν όλες πιστοποιημένες. Η ζήτηση προέρχεται από πολυεθνικούς κατόχους και οι η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τις 25 και φτάνουν έως και τις 40 χιλ. τ.μ. σε διαθέσιμη επιφάνεια.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η επίμονη ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στον ελληνικό τομέα logistics ασκεί συνεχή ανοδική πίεση στα ενοίκια. Η παράδοση στο τελευταίο μίλι αυξάνεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα των μαζικών ηλεκτρονικών αγορών και των υψηλών προσδοκιών σχετικά με την παράδοση από τους καταναλωτές. Να σημειωθεί, ότι το prime rent για εγκαταστάσεις logistics ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε 5,25 ευρώ ανά τ.μ., με τα yields να κινούνται στα επίπεδα του 7%.

Την ίδια ώρα η εξαμηνιαία Οικονομική Προοπτική του ΟΟΣΑ προβλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2% το 2024 και 2,5% το 2025, τροφοδοτούμενη από την αύξηση της απασχόλησης, τους πραγματικούς μισθούς και την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα, που ενισχύουν την κατανάλωση. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις ιδιόμορφες οικονομικές συνθήκες της περιόδου που διανύουμε. Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, όπου με βάση τις εκτιμήσεις θα κατέλθει στο 2,1% το 4ο τρίμηνο του 2025.

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσίασε ετήσια άνοδο 1,6% σε ετήσια βάση. Αλλά, ο εποχικά προσαρμοσμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσίασε ελαφρά πτώση 1,7% σε σύγκριση με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2024.
Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,85 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αυξημένες κατά 30 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στο α’ τρίμηνο του ‘24
Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα παραμένουν ισχυρά με 20% αύξηση ετήσιου όγκου επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε όλη τη χώρα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Οι αξιοσημείωτες συναλλαγές περιλαμβάνουν την απόκτηση από τη Streem Global (την εταιρεία logistics της αμερικανικής HIG) ενός έργου logistics στη Σίνδο Θεσσαλονίκης επιφάνειας 33 χιλ. τ.μ. σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 60 χιλ. τ.μ. Επίσης έλαβε χώρα η απόκτηση από την Bennet Pharmaceuticals κτιρίου 10 χιλ. τ.μ. στο Κορωπί.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε ένα σημαντικό ποσοστό συναλλαγών ιδιοκτητών μικρότερου μεγέθους εκπροσωπούμενο από εταιρείες διανομής ή κατασκευής.