Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αναμένεται να υλοποιήσει σπουδαία λιμενικά έργα, ώστε να αναβαθμίσει τους υφιστάμενους λιμένες της και να ενισχύσει τις τοπικές εμπορικές και τουριστικές της δραστηριότητες.

Στη Στερεά Ελλάδα έχουν δρομολογηθεί πολλά λιμενικά έργα, τα οποία έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις τοπικές εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες, επιφέροντας σημαντική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Ήδη έχουν εξαγγείλει η κυβέρνηση και η τοπική αρχή, ότι θα γίνουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες έχουν δεχθεί εκτενείς φθορές με τη πάροδο του χρόνου, αλλά και για την δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα οδηγήσουν σε άνθιση τους λιμένες της περιφέρειας. Στο παρόν αφιέρωμα, θα παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες αναπλάσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο λαμβάνουν χώρα γύρω από την περιοχή της Ιτέας, στο νομό Φωκίδας.

Αναβάθμιση του προβλήτα στο λιμάνι Ιτέας
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν στην Στερεά Ελλάδα είναι η αναβάθμιση του προβλήτα του Λιμανιού της Ιτέας. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας Σοφία Αναγνωστάκου, η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και την επίβλεψη της υλοποίησής του. Στόχος του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 6.200.000 ευρώ, είναι η επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα με τη διαμόρφωση μετώπου παραβολής επαρκούς μήκους και αυξημένου ωφέλιμου βάθους, ώστε να καταστεί δυνατή η πλαγιοδέτηση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων και να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

  • Κατασκευή γεφυρώματος επί πασσάλων για τη δημιουργία νέου μετώπου παραβολής.
  • Κατασκευή νησίδας επί πασσάλων σε απόσταση 30μ. από το νότιο άκρο του γεφυρώματος.
  • Κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για την επικοινωνία της νησίδας με το γεφύρωμα.
  • Κατασκευή πλωτού ναύδετου, το οποίο θα αγκυρωθεί σε τεχνητούς ογκόλιθους.
  • Εκσκαφή του πυθμένα για την εξασφάλιση του αναγκαίου βάθους στην περιοχή του μετώπου παραβολής και του χώρου ελιγμών των πλοίων.

Πρόκειται για μία σπουδαία ανάπλαση που θα επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στην Ιτέα και εν γένει στο νομό Φωκίδας. Η αναβάθμιση του λιμανιού και η επέκταση του προβλήτα αναμένεται να προσελκύσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια μήκους 220 μέτρων, τονώνοντας την τοπική τουριστική δραστηριότητα.

Μελέτη για την υλοποίηση υποδομών υδατοδρομίου
Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, έχει προταθεί η δημιουργία υποδομών υδατοδρομίου στο λιμάνι της περιοχής. Στόχος της σύμπραξης με το Λ.Τ. Φωκίδας είναι η σύνταξη κατάλληλων αρχιτεκτονικών μελετών κτιριακών έργων, λιμενικών μελετών και κυματικής μελέτης που θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση της υποδομής. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο για τον νομό Φωκίδας όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης
Ακολούθως, στο ευρύτερο αναπτυξιακό έργο θα συμβάλλει η ανάπλαση στη Χερσαία Ζώνη του λιμανιού της Ιτέας, η οποία σήμερα τυγχάνει σοβαρών ελλείψεων σε θέματα υποδομών και λειτουργικών στοιχείων. Στη μελέτη προβλέπεται αποκατάσταση των πλακοστρώσεων που βρίσκονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με τη θάλασσα και παρουσιάζουν εκτενείς διαβρώσεις, αποξήλωση και ανακατασκευή των κιγκλιδωμάτων, καθώς και αναβάθμιση των απαρχαιωμένων ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και του δικτύου όμβριων υδάτων. Ακόμη, έχει δρομολογηθεί πλήθος συγκοινωνιακών έργων στην παραλιακή οδό 28ης Οκτωβρίου, εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, αρχικού προϋπολογισμού 78.120 ευρώ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μελέτη συγκοινωνιακών έργων βελτίωσης της λειτουργίας της παραλιακής λεωφόρου. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη λειτουργία των λιμενικών υποδομών

Βελτιωτικά έργα στην περιοχή της Κίρρας
Ανάπλαση με αρχικό προϋπολογισμό 46.000 ευρώ, πρόκειται να γίνει στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος στην περιοχή της Κίρρας. Αντικείμενο της σύμβασης είναι οι μελέτες αναπλάσεως στο παραλιακό μέτωπο, που θα ξεκινά μετά τον χείμαρρο Σκίτσα και θα φθάνει μέχρι την πλατεία της Κίρρας. Σκοπός είναι ο περιορισμός της χρήσης των αυτοκινήτων και η προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης, η βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις, η ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών του τόπου και η αναβάθμιση του αστικού φωτισμού. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project απαιτείται η σύνταξη τοπογραφικής και ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως και σχετική μελέτη φωτισμού και δικτύων. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η εκβάθυνση των αγκυροβολιών στο Τροκαντερό και στην Κίρρα, καθώς και η επέκταση της δυναμικότητάς τους με χρήση πλωτών εξεδρών.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών του νομού έχει εγκριθεί η μελέτη ακτομηχανικής προστασίας των ακτών Παρνασσίδας. Βάσει αυτής, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας θα εκτελέσει έργα προστασίας των ακτών από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Τέλος, έχει εκπονηθεί ενδελεχής τοπογραφική, γεωτεχνική, στατική, υδραυλική και οικολογική μελέτη με σκοπό την κατασκευή γέφυρας σύνδεσης τμημάτων Χερσαίας Ζώνης Λιμένος στην εκβολή του χειμάρρου Σκίτσα.