Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, η τελετή παράδοσης του νέου οδικού άξονα μήκους 46,7 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι στη Λέσβο. Η κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση, μέσα από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη, ΕΣΠΑ 2014-2020».
Ο νέος αυτοκινητόδρομος, αφ’ ενός προσφέρει ενισχυμένη οδική ασφάλεια και αφ’ ετέρου μειώνει κατά περίπου 4 χιλιόμετρα το μήκος της συνολικής διαδρομής και κατά 40 περίπου λεπτά τον χρόνο διαδρομής για τα συμβατικά οχήματα. Σημειώνεται, ότι το έργο ολοκλήρωσε η κοινοπραξία των εταιρειών Άκτωρ και Αναστηλωτική ΑΤΕ, ωστόσο αυτό είχε ξεκινήσει με διαφορετικό εργοληπτικό σχήμα, το οποίο δεν κατόρθωσε να το προχωρήσει και γι’ αυτό υποκαταστάθηκε από την προαναφερθείσα κοινοπραξία.

Τα χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινητόδρομου
Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού με αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της, σε μήκος 21 χιλιομέτρων, καθώς και την κατασκευή νέων τμημάτων, μήκους 25,7 χιλιομέτρων.
Ακόμη, κατά μήκος του οδικού άξονα κατασκευάστηκαν οκτώ ισόπεδοι κόμβοι, μία γέφυρα στην Άντισσα (τριών ανοιγμάτων και συνολικού μήκους 44 μέτρων) και πέντε ισόπεδες διασταυρώσεις, ενώ υλοποιήθηκαν υποδομές αντιστήριξης, έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης της οδού, σήμανσης και ασφάλισης, οδοφωτισμού και πρασίνου.

Επίσης, ο νέος αυτοκινητόδρομος χρειάστηκε να επανασχεδιαστεί σε αρκετά σημεία ώστε να προστατεύσει και να αναδείξει το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της εργολαβίας έλαβαν χώρα σημαντικές αρχαιολογικές εργασίες που εντόπισαν χιλιάδες ακόμη ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους τα περισσότερα οποία εκ των οποίων αναδείχθηκαν επί τόπου, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν αυτοκινητόδρομο-μουσείο, μοναδικό στην Ευρώπη. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν στον οδικό άξονα και ειδικοί χώροι που προσφέρουν πανοραμική θέαση στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον του νησιού.