Ένα πρωτοποριακό πάνελ συζήτησης με θέμα τα πρότυπα πιστοποίησης κτιρίων LEED, BREEAM και WELL φιλοξένησε το Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η Boussias Events, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τρεις ειδικούς: τη Sandra Bär, managing director της Beyond Sustainability, την Τζίνα Ξυραφά, BREEAM assessor, principal engineer της McBains και τον Λευτέρη Ζαχαράκη, technical account manager EMEA του International WELL Building Institute.

Μιλώντας για την πιστοποίηση LEED, η Sandra Bär ανέφερε: «Το LEED θέλει να αλλάξει τον τρόπο που σχεδιάζουμε τα κτίρια. Και το κάνει με έναν πάρα πολύ έξυπνο τρόπο. Δεν είναι ότι είναι μια “πράσινη” πιστοποίηση με μόνο περιβαλλοντικά οφέλη. Όχι. Είναι κάτι που είναι ολιστικό. Ναι, είναι και η ενεργειακή κατανάλωση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι future-proof. Είναι απόλυτη διαφάνεια. Θα έλεγα στους ανθρώπους από τις τράπεζες ότι αν είχατε κάποιον που ξέρει από LEED, όπως εγώ και του λέγατε ότι θέλετε να αγοράσετε το τάδε κτίριο, δεδομένου ότι στο site του LEED υπάρχει το scorecard από κάθε έργο που έχει πιστοποιηθεί παγκοσμίως, μπορεί κάποιος να σας πει ακριβώς γιατί το πήρε. Και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο εργαλείο για το κομμάτι της χρηματοδότησης, ότι δεν μπορείς να κρυφτείς. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια». Επεσήμανε ακόμα ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει online στη διαβούλευση για το μέλλον του LEED, με την έκδοση 5.

Από την πλευρά της, η Τζίνα Ξυραφά, αφού παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του BREEAM, τόνισε: «Είναι πολλά τα οφέλη από μια πράσινη πιστοποίηση, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Εδώ είμαστε οι σύμβουλοι των πράσινων πιστοποιήσεων, όχι ανταγωνιστικά μεταξύ μας, αλλά αυτό που για μένα έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι θα πρέπει όλος ο κόσμος της αγοράς να ενημερώνεται για τις πράσινες πιστοποιήσεις, γιατί έχουν όλα αυτά τα οφέλη στο περιβάλλον, στο κοινωνικό σύνολο, στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Εμείς είμαστε υποστηρικτές αυτών των δράσεων και θα πρέπει να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να γίνεται λίγο πιο συντονισμένα και λίγο πιο συνεργατικά αυτή η προσέγγιση». Παίρνοντας τον λόγο, ο Λευτέρης Ζαχαράκης υπογράμμισε: «Αν δεν μετράμε κάτι, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να δούμε ποιο είναι το όφελος. Το να θέτουμε στόχους και να δημιουργούμε γνώση και να προσκαλούμε όλους να συμμετέχουν είναι το σημαντικότερο. Όσον αφορά στο WELL, ήρθε ουσιαστικά να βοηθήσει τα συστήματα πιστοποίησης που θέτουν ως στόχο να μειώσουν την περιβαλλοντική κρίση και να φέρει σε ισορροπία την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία. Δεν είναι θέμα το να δουλεύουμε με την υγεία ή με τον πλανήτη, το θέμα είναι να δουλέψουμε και για τα δύο και να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία».

«Χρειάζεται ομάδα»
Στο πάνελ συμμετείχε και ο Χρύσανθος Μαρούχος, energy & environmental consultant/energy auditor/director της εταιρείας VCC, που ήταν και χορηγός του συνεδρίου και έδωσε τη δική του οπτική για τα τρία πρότυπα, με βάση την εμπειρία του. «Η ενεργειακή απόδοση, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ΑΠΕ είναι ένα μεγάλο κομμάτι των κτιρίων και θα πρέπει να επενδύουμε σε αυτά, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το wellbeing, είναι η διαχείριση νερού, είναι και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πράσινων μέσων, των σταθμών φόρτισης. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι αυτά δεν τα κάνει ένας ή δύο ή τρεις σύμβουλοι. Χρειάζεται ομάδα. Έχουμε ξεφύγει από το ότι ένα κτίριο το σχεδιάζει ένας πολιτικός μηχανικός, ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανολόγος. Πάμε πλέον σε σύμβουλο αειφορίας, σύμβουλο ευεξίας, σύμβουλο φωτισμού, σύμβουλο για πυρόσβεση, σύμβουλο Internet of Things… Μια μεγάλη ομάδα που θα μπορέσει να οδηγήσει τα κτίριά μας να γίνουν πιο πράσινα». Σημειώνεται ότι χορηγοί του Energy Efficiency in Buildings Conference ήταν η SenseOne και η VCC. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η AHI Carrier και η Team Sympraxis.