Στα 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό είναι τιμή πώλησης στη Little Athens του Ελληνικού, σύμφωνα με στοιχεία της Savills, η οποία εξετάζει τις τιμές των πολυτελών οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου. Θυμίζουμε, ότι με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό προβλέπεται συνολικά να κατασκευαστούν 1,2 εκατομμύρια τ.μ. κατοικιών εντός του Ελληνικού, το οποίο θα αποτελεί μία πλήρως οργανωμένη και σύγχρονη έξυπνη πόλη εντός της Αττικής, με τέσσερα ξενοδοχεία, το ολοκληρωμένο συγκρότημα ψυχαγωγίας του Καζίνο με υποδομές φιλοξενίας και διασκέδασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, μαρίνα 300 θέσεων ελλιμενισμού καθώς και χώρους γραφείων με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 25.000 εργαζόμενων.

Οι επενδύσεις στον οικιστικό τομέα στο Ελληνικό θα έρθουν να καλύψουν μέρος της ζήτησης για επιπλέον 35.000 νέες κατοικίες τα έτη 2023 και 2024, ενώ συμπεριλαμβάνονται στα εκτιμώμενα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που θα είναι οι νέες επενδύσεις στον τομέα της κατοικίας στη χώρα μας έως και το 2030, όπως προκύπτει από τις μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικής έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συνολικά εκτιμάται ότι, έως και το 2030, θα προστεθούν στην Ελλάδα 350.000 νέες κατοικίες. Σημειώνεται, πως από τα 45 δισεκατομμύρια που προαναφέρθηκαν ως συνολικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, τα 40 δισ. θα αφορούν σε νέα κτίρια και τα 5 δισ. ευρώ σε νέες βιώσιμες ενεργειακές υποδομές στον τομέα των οικιστικών ακινήτων.

Τα έσοδα και οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων στο Ελληνικό
Την ίδια στιγμή, τα συνολικά έσοδα που προκύπτουν από το σύνολο των ήδη συμφωνημένων προς πώληση ιδιοκτησιών, ανέρχονται στα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις οικιστικές αναπτύξεις εντός του Ελληνικού, ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει ήδη πουληθεί, καθότι το σύνολο των ιδιοκτησιών στο Riviera Tower είναι κλεισμένο και δεν υπάρχει κάποιο διαμέρισμα προς διάθεση, με τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις να αγγίζουν τα 625 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα Cove Residences με συνολικά 115 ιδιοκτησίες να έχουν «κλείσει» επίσης και την αξία των συμβολαίων να ανέρχεται στα 279 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις The Cove Villas όπου επίσης δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη από τις 28 κατοικίες, με το συνολικό ύψος της αξίας των συμβολαίων να φτάνει τα 214 εκατομμύρια ευρώ.

Κανένα διαθέσιμο ακίνητο δεν υπάρχει και από 314 που πρόκειται να κατασκευαστούν στο παραλιακό μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος μπροστά στη θάλασσα με τη συνολική αξία των συμβολαίων σε αυτή την περίπτωση και με βάση τα στοιχεία της Lamda, να ανέρχεται στα 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο συγκρότημα Park Rise όπου ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση των διαμερισμάτων, έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για τα 21 από τα συνολικά 88 και είναι διαθέσιμα ακόμα 67. Η συνολική αξία των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί έως τώρα ανέρχεται στα 147 εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικονομικά διαθέσιμα και το χρέος της Lamda έως και το 2026
Αναφορικά με τα διαθέσιμα μετρητά της Lamda, με βάση τα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, το 2023 ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ, με τον όμιλο να διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο ως ποσό αποπληρωμής της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας για την παραχώρηση της έκτασης. Για το 2024, έτος κατά το οποίο ο κατασκευαστικός φόρτος θα βρίσκεται σε εντατική δραστηριότητα, τα διαθέσιμα μετρητά του ομίλου υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα έτος όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το φάσμα των έργων για τα οικιστικά ακίνητα αλλά και τις υποδομές εντός του Ελληνικού. Σε ό,τι αφορά στο 2026, έτος κατά το οποίο προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των πωλήσεων κατοικιών αλλά και η έξοδος από το SPV των γραφείων του Ελληνικού, τα μετρητά του ομίλου υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στο χρέος, το 2023 ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2026 υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build