Η κοινοπραξία Mace-Jacobs αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού Συμβούλου Διαχείρισης Έργου και Συμβούλου Διαχείρισης Κτιριακών Έργων από την Ελληνικό ΑΕ, θυγατρική της Lamda Development για την ανάπλαση στο Ελληνικό.

Στην καρδιά του Ελληνικού βρίσκεται το Μητροπολιτικό Πάρκο, συνολικής έκτασης δύο εκατ. τ.μ., το οποίο αναμένεται να αποτελέσει μια “όαση” πρασίνου στην Αθήνα και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα του κόσμου. Το έργο είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής με κτίρια-τοπόσημα και υπερσύγχρονες υποδομές. Ο φιλικός προς το περιβάλλον σχεδιασμός σε όλες τις πτυχές του έργου οδηγεί σε μειωμένη χρήση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο προωθεί επίσης τη βιοποικιλότητα και την μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο ενώ θα εξυπηρετείται από υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κοινοπραξία Mace-Jacobs θα διαχειριστεί το συνολικό έργο και θα ηγηθεί της διαχείρισης των κτιριακών έργων, που περιλαμβάνουν κατασκευές όπως τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών στην Αθήνα, ένα εμπορικό κέντρο-τοπόσημο, πολυτελείς εμπορικούς χώρους και σύγχρονους χώρους γραφείων.

Οι Mace-Jacobs διαθέτουν διεθνή εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση έργων μεγάλης κλίμακας και έργων υψηλής οικονομικής αξίας και πολυπλοκότητας. Οι δύο εταίροι έχουν διαχειριστεί παγκοσμίου βεληνεκούς έργα όπως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και την Expo 2020 Dubai, προσφέροντας επιπλέον οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η Mace έχει στο χαρτοφυλάκιό της έργα όπως τα One Za’abeel και The Opera District στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και άλλα εμβληματικά έργα όπως την αναβάθμιση υποδομών στο Περού και τις εγκαταστάσεις του HS2 London Euston Station στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε Jacobs έχει αναλάβει τη συμβουλευτική διαχείριση μεγάλων έργων και προγραμμάτων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τα Crossrail στο Ηνωμένο Βασίλειο και το FIFA World Cup Qatar 2022, καθώς και έργα ανάπλασης όπως το Edinburgh City Centre Transformation και το Aurangabad Industrial City στην Ινδία.

Δηλώσεις

“Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Lamda Development αξιοποιεί την εξειδίκευση και τεχνογνωσία των Mace και Jacobs, και των ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχουν στο έργο του Ελληνικού, ώστε να κάνει πραγματικότητα το μεγάλο της όραμα. Η συνδυασμένη εμπειρία της Lamda Development και των εταιρειών Mace και Jacobs θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πράσινης, βιώσιμης και έξυπνης πόλης με άριστη ποιότητα ζωής και ιδιαίτερα κτίρια – τοπόσημα, μεταλαμπαδεύοντας παράλληλα τεχνογνωσία και νέες κατασκευαστικές τεχνικές στην ελληνική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Jacobs ώστε να κάνουμε το όραμα της Lamda Development για το Ελληνικό πραγματικότητα”, δήλωσε ο Jason Millett, διευθύνων σύμβουλος της Mace Consult και μέλος του ΔΣ του Mace Group. “Οι σύμβουλοί μας έχουν πάθος για αυτό που κάνουν, αξιοποιώντας σε κάθε έργο καινοτομία και εμπειρία δεκαετιών στην διαχείριση έργων από όλο τον κόσμο, και εδώ έχουμε ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα αστικής ανάπλασης που έχει δει ποτέ η Ευρώπη. Ως κορυφαίος προορισμός υψηλής ποιότητας, το Ελληνικό θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Αθήνας και στη διαμόρφωση της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως”.

“Το Ελληνικό αποτελεί πρότυπο έργο ολοκληρωμένης αειφόρου διαβίωσης και μια συναρπαστική επένδυση που θα προσελκύσει κόσμο στην περιοχή για εργασία, κοινωνικές επαφές και τουρισμό”, δήλωσε ο Donald Morrison, People & Places Solutions Senior Vice President Europe & Digital Strategies της Jacobs. “Οι άνθρωποί μας έχουν μεγάλη εμπειρία στην ολοκληρωμένη διαχείριση έργων ανάπλασης σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να υποστηρίξουν αυτό το μοναδικό project, το οποίο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία δημιουργίας μιας νέας ελληνικής πόλης. Θα συνεργαστούμε στενά με την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα για να ζωντανέψουμε το όραμα του Ελληνικού και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ευκαιριών σταδιοδρομίας μελών της κοινότητας σε θέσεις υψηλών απαιτήσεων”.