Χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία ήταν το 2021 για τη Lamda Development, μετά την «παρένθεση» του 2020 που στιγματίστηκε από το σοκ της πανδημίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το έτος 2021 ανήλθαν σε κέρδη 191 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 52 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανήλθε σε 1,36 δισ. ευρώ (7,73 ευρώ ανά μετοχή), αυξημένη κατά 24% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα μεγέθη αυτά περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση ποσού 316 εκατ. που προήλθε από την επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή, της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της «Ελληνικό ΑΕ».
Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 65% έναντι του 2020 χάρη στη σημαντική ενίσχυση (+23%) της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των εμπορικών κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου 2021, καθώς και στη θετική επίπτωση από την πλήρη ενοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου για το σύνολο του έτους και τη συνεισφορά της Μαρίνας Αγίου Κοσμά κατά το β’ εξάμηνο 2021. Σημειωτέον ότι η αξία των εμπορικών κέντρων της Lamda Development ανήλθε σε 872 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2021, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ (+2%) έναντι της αντίστοιχης αξίας ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαγωνισμός για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια
Σύμφωνα με τη Lamda Development, το σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν επηρέασε τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών κέντρων το 2021 λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους για όλο το 2021 και μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων στα τέλη Απριλίου 2022. Η Lamda Development θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Τα έσοδα από τα διαμερίσματα και τις βίλες στο Ελληνικό
Αναφορικά με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων στο Ελληνικό, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας. Για τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Για τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ.
Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών / διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου οι σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό από την πλευρά τους, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών με δυνητικούς αγοραστές, έχουν ήδη κατατεθεί προ-καταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις.

Κανένας Ρώσος πελάτης στο Ελληνικό
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, η Lamda Development ξεκαθαρίζει ότι δε διαθέτει θυγατρικές ή άλλες επενδύσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, στα εμπορικά της κέντρα δεν υφίστανται καταστηματάρχες ή μισθωτές που να προέρχονται από τις εν λόγω χώρες και δεν υφίστανται πελάτες προερχόμενοι από τις εν λόγω χώρες που να έχουν καταθέσει προκαταβολές για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του πύργου κατοικιών της Μαρίνας αλλά και των οικοπέδων των παραλιακών βιλών στο Ελληνικό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build