Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν το 2023 τα λειτουργικά κέρδη της Lamda Development από εμπορικά κέντρα και μαρίνες, ενώ εντυπωσιακή είναι η λειτουργική κερδοφορία και από το έργο στο Ελληνικό, χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Lamda Development, το 2023 τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών, παρουσίασαν κέρδη 132 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 13 εκατ. το 2022.

Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα του ομίλου, το retail EBITDA ανήλθε σε 81 εκατ. ευρώ (+18% έναντι του 2022), κυρίως χάρη στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας).  Όσον αφορά στις μαρίνες, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5% έναντι του 2022, στα 18 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη της Μαρίνας Φλοίσβου αυξήθηκαν κατά 5% έναντι του 2022, στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ της Μαρίνας Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) αυξήθηκαν κατά 11%, στα 5 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν… sold out τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό
Όσον αφορά στο έργο στο Ελληνικό, τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε κέρδη 65 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 67 εκατ. το 2022. Συνολικά, από την έναρξη του έργου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα, η Lamda Development έχει εισπράξει 537 εκατομμύρια ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις και 104 εκατ. ευρώ από πωλήσεις και μισθώσεις οικοπέδων. Σύμφωνα με τη Lamda Development, στα τέλη Μαρτίου είχαν πωληθεί ή είχαν δοθεί προκαταβολές για 167 από τα 173 διαμερίσματα του πύργου Riviera Tower, 105 από τα 115 διαμερίσματα του Cove Residences, ενώ είχαν πωληθεί και οι 27 βίλες The Cove Villas. Επιπλέον, από την πρώτη εκκίνηση πωλήσεων στα οικιστικά έργα Park Rise, Pavilion Terraces, Promenade Heights, Atrium Gardens και Trinity Gardens της Little Athens, έχουν ήδη πωληθεί ή δοθεί προκαταβολές για 140 διαμερίσματα, επί συνόλου 243 διαθεσίμων στην αγορά.

Προχωρούν οι εργασίες
Σημειώνεται, ότι οι εργασίες στο Ελληνικό προχωρούν κανονικά και πλέον τα πρώτα επίπεδα του πύργου Riviera Tower είναι ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον δεύτερο όροφο. Επιπλέον, για τις The Cove Villas ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα. Εξάλλου, για το οικιστικό έργο Park Rise η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι πρόδρομες εργασίες/εκσκαφές θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου. Παράλληλα, προχωρά και η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 78% των εκσκαφών και 51% των σκυροδετήσεων.