Νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σε εννεάμηνη βάση πέτυχε ο κλάδος εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο εννεάμηνο του 2023, με λειτουργικό EBITDA 62 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 28% έναντι του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (+14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και των εσόδων στάθμευσης (+21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα ίδια εμπορικά κέντρα) λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας, κατά 23% σε ετήσια βάση. Την ιδια στιγμή, θετική είναι η συνεισφορά του Designer Outlet Athens, με 7,8 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο 2023 (έναντι κερδών 1,3 εκατ. στο εννεάμηνο 2022, αλλά για περίοδο δύο μόνο μηνών).

Όμως νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας σε επίπεδο εννεαμήνου πέτυχε και ο κλάδος μαρινών της Lamda Development, που έφτασε τα 13,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με το εννεάμηνο 2022. Η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του κλάδου αποδίδεται στην αύξηση των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας.

Όσον αφορά στο έργο στο Ελληνικό, η σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, λόγω της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών, είναι ο κύριος παράγοντας της αισθητής βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA προαποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (ζημιά 22,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 36,2 εκατ. το εννεάμηνο 2022). Σημειώνεται οτι τον Ιούλιο ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων. Μέχρι την 6η Νοεμβρίου είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής).

Πώς προχωρούν οι εργασίες στο Ελληνικό
Ως προς την πορεία των εργασιών, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του πύργου Riviera Tower με τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση, συνεχούς διάρκειας περισσότερων από 40 ωρών, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ακολουθεί η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου του πύργου, που θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, έως το τέλος του 2023. Αναφορικά με τα διαμερίσματα The Cove Residences, έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της εργολαβίας 1ης φάσης από τους Αναδόχους Εθνοκάτ και Άκτωρ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές σε 2 από τα 4 οικόπεδα ενώ είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τα άλλα 2 οικόπεδα. Αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2023 η σκυροδέτηση της πλάκας ισογείου σε 2 από τα 4 οικόπεδα. Όσο για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 35% των σκυροδετήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build