Στην έκδοση ομολόγου πρόκειται να προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Lamda Development όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, με αποκλειστική στόχευση τη βελτιστοποίηση της δανειακής δομής του ομίλου. Την ίδια στιγμή η Alpha Bank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπου ήδη συμμετέχουν Eurobank και Πειραιώς, ενώ θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ομολογιακού δανείου απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση, «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Ως προς τα έργα κατασκευής, πριν το τέλος του 2022 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του ουρανοξύστη κατοικιών, Riviera Tower, στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Δυσχέρειες επιφέρει σύμφωνα με τον κύριο Αθανασίου κατά την εξέλιξη του έργου, το αυξημένο κόστος υλικών και καυσίμων, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Μένουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα για την πρώτη φάση των έργων […] Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση. Έχουμε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση εντός της τρέχουσας πενταετίας. Σε αυτή τη φάση σχεδιασμού δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα έργα υποδομών έχουν ξεκινήσει όπως και το κτίριο ΑμΕΑ που κατασκευάζει η ΕΚΤΕΡ», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο κόστος κατασκευής των ακινήτων εντός του Ελληνικού, τα οποία θα αρχίζουν να ανεγείρονται στις αρχές του 2023. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πώληση των τριών οικιστικών project στο Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά τις βίλες έχουν ήδη διατεθεί τα οικόπεδα, ενώ το κόστος κατασκευής τους θα επιβαρύνει τους αγοραστές. Ως προς τις εισπράξεις από την πώλησή τους το μεγαλύτερο μέρος θα εισέλθει στα ταμεία του ομίλου Lamda το 2022. Κατά το τρέχον δίμηνο ολοκληρώνονται οι διώροφες – τριώροφες κατοικίες, με τον όμιλο να έχει προλάβει να μετακυλήσει ήδη το αυξημένο κόστος κατασκευής στις τιμές πώλησης. Διαφοροποίηση θα υπάρξει ως προς την εμπορική πολιτική της Lamda στον ουρανοξύστη, Riviera Tower, δεδομένου ότι ήδη έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένες τιμές πώλησης για την πώληση των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπη με το αυξημένο κόστος. «Το κόστος θα ήταν αυξημένο κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχουμε στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για να δούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το κόστος εκεί που ήταν προ αυξήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στον ουρανοξύστη εάν ξεκινούσαμε σήμερα την κατασκευή, το κόστος θα ήταν κατά 20 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο.

Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί περαιτέρω, θα φροντίσουμε να μην το επιβαρυνθεί μόνο η Άβαξ που έχει αναλάβει τα έργα υποδομών, αλλά να μοιραστούμε το κόστος. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι το κόστος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου. Σε ό,τι αφορά τη Lamda Malls, θυγατρική του ομίλου που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι προγραμματισμένη για το 2023. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, εφόσον υπάρξει κάποιος που επιθυμεί να λάβει ποσοστό στην εταιρεία.

Στο 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις κατοικιών
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις κατοικιών έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ είναι εισπρακτέα εντός του 2022 και θα προέρχονται από τις οικιστικές αναπτύξεις, ενώ εντός του 2023 αναμένεται να εισπράξει 350 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα συγκεκριμένα ακίνητα θα έχουν εξασφαλιστεί οι οικοδομικές άδειες μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσει η υπογραφή των συμβολαίων. Δεδομένης της ζήτησης, η Lamda πρόκειται να κατασκευάσει εκτός των ήδη προγραμματισμένων κατοικιών και έναν πύργο 50 μέτρων στο παραλιακό μέτωπο, ο οποίος θα αποτελέσει επένδυση της Lamda. Θα έχει 15 ορόφους και θα υλοποιηθεί με την σχεδιαστική ευθύνη του Δανού αρχιτέκτονα, Bjarke Ingels. H συνολική δομημένη επιφάνεια θα είναι 16.500 τ.μ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build