Στη διάρκεια της δεύτερης εκδήλωσης της σειράς ημερίδων DOMa Diaries η συνυδρίτρια του Potiropoulos+Partners, Λιάνα Ποτηροπούλου, αναφέρθηκε στο, εν εξελίξει, έργο Athens LifeTech Park της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN, το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 56 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων και υλοποιήθηκε από το γραφείο της.

Έμπνευση από το χρωμόσωμα
Η Potiropoulos+Partners ανέλαβε το project το 2018, έχοντας υπόψη το όραμα της ELPEN, που ήταν να δημιουργήσει το πρώτο πάρκο βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. «Το πρόγραμμα που είχαμε ήταν πάρα πολύ σύνθετο», εξήγησε η κ. Ποτηροπούλου: «Ο βασικός κορμός αφορούσε στο να δημιουργήσουμε το κυρίως ερευνητικό κέντρο, συνδυασμένο με ένα συνεδριακό και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, τους χώρους της διοίκησης και ένα αθλητικό κέντρο. Επειδή το έργο αφορούσε κυρίως σε ερευνητικό κέντρο, πάνω σε αυτό έπρεπε να εστιαστεί η όλη μας αρχιτεκτονική έμπνευση.

Εμπνευστήκαμε, έτσι, από τη μορφή του χρωμοσώματος, το Χ, το οποίο αποτυπώθηκε στους δύο υποκείμενους όγκους που, όπως είναι και με τα φυτεμένα δώματα από πάνω, έχουν μία έξαρση σαν να βγαίνουν από το έδαφος και να δημιουργούν το κτίριο». Συνέχισε, έπειτα, η κ. Ποτηροπούλου: «Επάνω, η αρχιτεκτονική έμπνευση κορυφώνεται από έναν όγκο με μορφή ιδεογράμματος, που καταλήγει σε μία μεγάλη πλατεία (η οποία θα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις). Στο πίσω μέρος αναπτύσσεται το αθλητικό κέντρο, κυρίως με γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις – αυτό το σύμπλεγμα περιτρέχεται από έναν ποδηλατόδρομο που περνά και μέσα από το κτίριο. Υφίσταται, τέλος, ανάμεσα στους δύο όγκους του χρωμοσώματος, μία παιδική χαρά».

«Μορφές ρευστές, με οργανικότητα»
Κατόπιν, η κ. Ποτηροπούλου διευκρίνισε: «Δεν μπορούσαμε, σε ένα πάρκο αφιερωμένο στη βιοτεχνολογία, να ακολουθήσουμε μορφές που να μην έχουν οργανικότητα, να μην είναι ρευστές, να μην είναι συμβατές με αυτήν την έννοια της φύσης. Οπότε, όλη η σύνθεση του έργου μας ακολούθησε αυτήν την οργανικότητα των μορφών (μια άσκηση δύσκολη, αλλά είχαμε την πολύ μεγάλη υποστήριξη του κυρίου του έργου που αγκάλιασε την πρωτοπόρα σύνθεση και δεν επέμεινε σε πιο συμβατικές προσεγγίσεις)».

Η διαμόρφωση των χώρων
Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της, η κ. Ποτηροπούλου μίλησε και για το πώς είναι διαμορφωμένοι οι χώροι του κτιρίου: «Στο ισόγειο, όλο το δεξί μέρος είναι αφιερωμένο στο ερευνητικό κέντρο και το αριστερό στο συνεδριακό. Στον πάνω όροφο είναι το εκπαιδευτικό κέντρο. Από εκεί μπορεί κανείς να βγει έξω και να περάσει από ένα τεχνητό δάσος από κολώνες. Στον πρώτο όροφο, συνεχίζεται το ερευνητικό κέντρο, βρίσκεται όλο το εκπαιδευτικό και στο πίσω μέρος έχουμε το αθλητικό κέντρο, με γυμναστήρια και τη διοίκησή του. Στον τελευταίο όροφο είναι οι χώροι της διοίκησης και ένα εστιατόρια 300 ατόμων (όση είναι και η δυναμικότητα του συνεδριακού κέντρου)».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build