Επιστροφή στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στην παραγωγή και διάθεση ρητινών διαλύτη πραγματοποίησε η Pliskantino, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Αυλίδας, όπου κατά το παρελθόν έκανε παραγωγή η, δικών του συμφερόντων, Νεοχημική. Η επιστροφή Λαυρεντιάδη στον τομέα των χημικών προϊόντων και εν προκειμένω των ρητινών, είναι κάτι για το οποίο σας είχε ενημερώσει αποκλειστικά μέσα από προηγούμενο δημοσίευμά του το Build.

H κυπριακή εταιρεία που δημιουργήθηκε στα μέσα του 2023 έχει έδρα το Παλαιό Φάληρο. Επιστημονικός υπεύθυνος στην εταιρεία είναι ο Σωκράτης Ροκοτάς, παλαιότερα διευθυντής εργοστασίου της Νεοχημικής του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και διευθυντής πωλήσεων της Interallis Chemical, εταιρεία που σύστησε ο ίδιος με αντικείμενο την διανομή χημικών πρώτων υλών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Pliskantino ξεκίνησε να διοχετεύει τα προϊόντα της στην αγορά στη διάρκεια του μήνα που διανύουμε, ενώ η τιμή για τη ρητίνη διαλύτη που προσφέρει είναι κατά περίπου 20% χαμηλότερη από εκείνην της αγοράς που κινείται μεσοσταθμικά στα 2 ευρώ το κιλό. Σκοπός του επιχειρηματία είναι να πουλήσει φθηνότερα από την αγορά και να κερδίσει μερίδια έναντι του ανταγωνισμού του. Βασικός ανταγωνιστής της Pliskantino είναι η Megara Resins, η οποία αποτελεί τον μοναδικό εγχώριο παίκτη με δραστηριότητα στην παραγωγή ρητινών για τη βιομηχανία χρωμάτων. Εκτός των άλλων, πραγματοποιούνται εισαγωγές ρητινών διαλύτη από χώρες όπως η Αίγυπτος και από εταιρείες όπως είναι η Eagle Chemicals με έδρα το Κάιρο καθώς και από την Τουρκία.

Καθυστερημένη έναρξη διάθεσης των προϊόντων στην αγορά
Σημειώνεται ότι η διάθεση των προϊόντων της εταιρείας του Λ. Λαυρεντιάδη ξεκίνησε με καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ότι η γκάμα του εργοστασίου θα τοποθετούνταν στην αγορά στο τέλος του 2023. Να σημειωθεί, ότι η αποστολή των καταλόγων είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το προσεχές διάστημα πρόκειται να φέρει στην αγορά και ρητίνες νερού όπου και σε αυτόν τον τομέα βασικός ανταγωνιστή της Pliskantino θα είναι η TCK Chemicals, επίσης συμφερόντων της Megara Resins.

Επίσης, στις ρητίνες νερού δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις όπως είναι ο Αχιλλέας Βάββας, πρώην στέλεχος της Νεοχημικής του Λαυρεντιάδη αλλά και μικρότεροι επιμέρους παίκτες. Σημειώνεται, ότι σημαντικό μέρος των ποσοτήτων ρητίνης νερού που έχει ανάγκη η εγχώρια αγορά εισάγεται από το εξωτερικό. Θυμίζουμε, ότι ένα μέρος των εγκαταστάσεων της Νεοχημικής στην Αυλίδα είχε εκτεθεί σε πλειστηριασμό και περιήλθαν στη Megara Resins της οικογένειας Φάνη που αποτελεί τον μεταλύτερο παραγωγό ρητινών στην Ελλάδα συστήνοντας την κοινοπραξία AKFA ΑΕ με την εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, Aktas. Η Megara Resins απέκτησε το λιμάνι και τους αποθηκευτικούς χώρους του εργοστασίου της πρώην Νεοχημικής, ενώ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης διατήρησε την παραγωγή και τους αντιδραστήρες που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ρητινών.