Την εμπειρία του μετά από έξι χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα μετέφερε ο ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Brown Hotels, Leon Avigad, σε συζήτηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Properties, Ερρίκο Αρώνες, στο πλαίσιο του Hellenic Public Property Conference που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με τη Boussias Events την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα «ήταν πάντα εκεί» στις σκέψεις του για επέκταση σε άλλες αγορές, λόγω των ομοιοτήτων στην κουλτούρα με τους Ισραηλινούς και της εγγύτητάς της με το Ισραήλ, αλλά και χάρη στις χαμηλές τιμές των ακινήτων το 2017, όταν ξεκίνησε να μελετά σε βάθος την ελληνική αγορά και ανακάλυψε ότι η Αθήνα ήταν μία πόλη ενδιαφέρουσα και ζωντανή, αλλά και παραγνωρισμένη από τους επενδυτές. Αν και δεν αρνήθηκε πως υπήρξαν δυσκολίες στο εν Ελλάδι εγχείρημα της Brown Hotels, κυρίως λόγω της πανδημίας, ο Leon Avigad δήλωσε ότι στη χώρα μας αισθάνεται… σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο.

«Με 36 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, όλοι αγαπούν την Ελλάδα, αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι έξω από την Ελλάδα πόσο ισχυρή είναι όταν μιλάμε για τουρισμό, τη βλέπουν ως τον φτωχό αδελφό της Μεσογείου, παρότι οι προοπτικές της είναι απίθανες. Δείτε το δεύτερο κύμα επενδύσεων – το πρώτο κύμα ήταν το 2018-19, πριν τον κορονοϊό και τώρα έρχεται το δεύτερο κύμα των επενδυτών και έρχεται με φόρα. Μπορείτε να δείτε τα μεγάλα ονόματα που έρχονται σε φανταστικά μέρη σε όλη την Ελλάδα».

Κατά τον ίδιο, τώρα οι επενδυτές αναζητούν πιο εξεζητημένες επενδύσεις. «Παλιά άκουγα να λένε “αν δεν έχει 50% απόδοση δε με νοιάζει”. Τώρα ο κόσμος κοιτάζει τον ποιοτικό, μακροπρόθεσμο, πιο εξεζητημένο τουρισμό, με niche αγορές και τμήματα και όχι απαραίτητα ανταγωνιστικά προς τους μεγάλους ομίλους. Για μας αυτό είναι ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον από πριν. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως φιλοσοφημένους επενδυτές, νομίζω ότι ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε μια καλή ευκαιρία όταν έρχεται».

Η εμπειρία με το Δημόσιο
Ως προς το κύριο θέμα του συνεδρίου, που ήταν τα ακίνητα του Δημοσίου, ο Leon Avigad τόνισε πως η συνεννόηση με το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι πιο δύσκολη απ’ όσο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από αυτές που δραστηριοποιείται η Brown Hotels, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ. «Ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας είναι εντυπωσιακός, η πολεοδομία δεν είναι διασκεδαστική, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι είναι χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ειλικρινά, είναι το ίδιο ενοχλητικό με το να συναναστρέφεσαι με οποιαδήποτε γραφειοκρατική υπηρεσία», σημείωσε. Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου ότι τον εξέπληξαν ευχάριστα οι τράπεζες, χαρακτηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ως «φρόνιμο» και «εκλεπτυσμένο».