Σε ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της μετατροπής των παλιών εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, σε «κυβερνητικό πάρκο» προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς πριν από λίγες ημέρες συνυπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία κηρύσσεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση, η απαλλοτρίωση του ακινήτου, συνολικού εμβαδού 154.797,34 τ.μ., κηρύσσεται υπέρ του υπουργείου Οικονομικών και με δαπάνες αυτού, ενώ η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 31.000.000 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι η εν λόγω απαλλοτρίωση έχει υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση του ακινήτου και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης είχαν γνωστοποιήσει με κοινή τους ανακοίνωση ήδη από τον Μάρτιο του 2022 την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυτήν την απαλλοτρίωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών
Η κοινή υπουργική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου, που αφορά στη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, προβλέποντας παράλληλα εκτεταμένους χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους. Το κυβερνητικό πάρκο που θα κατασκευαστεί θα φέρει το όνομα του Ανδρέα Λεντάκη, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην δήμαρχο Υμηττού.

Στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 41.587 τ.μ., τα οποία προβλέπεται ότι με τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις που θα γίνουν θα επεκταθούν στα 64.314 τ.μ., ενώ τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν, αφού πραγματοποιηθούν εργασίες στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης. Πάντως, πριν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου μέσω ΣΔΙΤ, εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η προκήρυξη της διαδικασίας θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build