Ίσως το ζήτημα που σήκωσε την περισσότερη συζήτηση χθες στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ήταν αυτό του καλπάζοντος πληθωρισμού που σε πολλές περιπτώσεις έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς για την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων, αφού τα έξοδα έχουν αυξηθεί δραματικά, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κόστος των υλικών. Πρόκειται, όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται ο κατασκευαστικός κλάδος, και επομένως δεν είναι δίκαιο να το επωμιστεί μόνος του, αφού όταν έγιναν οι μελέτες για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται τώρα, ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός και δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει πώς θα εξελισσόταν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του, ο κ. Εξάρχου επεσήμανε: «Η συμβολή των ιδιωτικών εταιρειών δεν αμφισβητείται, αλλά είναι ιδιωτικές και βασίζονται στην κερδοφορία. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο κλάδο να αναλαμβάνει δαπάνες που δεν του ανήκουν, όπως οι τιμές των υλικών. Αυτό θα οδηγούσε σε μη κερδοφόρες εταιρείες, με άμεσο αντίκτυπο στην εκτέλεση έργων. Το περάσαμε πριν από δέκα χρόνια αυτό, γιατί οι εταιρείες αναγκάστηκαν να εκτελούν ζημιογόνα έργα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπή, που διεμήνυσε πως «στα έργα έχει αλλάξει το κόστος, πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό».

Η απάντηση του Χρ. Σταϊκούρα
Την άποψη αυτή δενφαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε αρχικά πως το γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι αποτιμήσεις ορισμένων έργων δε σημαίνει ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να αναλάβει στο σύνολό του ο Έλληνας φορολογούμενος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να επιβαρυνθεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Εν συνεχεία, ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τις κατασκευαστικές εταιρείες για τη διαχρονική συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για τη συνεισφορά τους στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ δήλωσε ότι είναι φανατικά υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει να είναι υγιείς και ισχυρές και η Πολιτεία να ενισχύει την κερδοφορία τους, δημιουργώντας έργα και βρίσκοντας πόρους, όμως ξεκαθάρισε πως σε έκτακτες συνθήκες δεν μπορεί οι εταιρείες να καρπώνονται μόνο τα κέρδη και να μη συνεισφέρουν στα έκτακτα κόστη.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει το έξτρα βήμα και να συνεκτιμά την αύξηση του κόστους υλικών, να συμβάλλει η Πολιτεία περισσότερο, να αλλάξει η ταχύτητα για τις περιβαλλοντικές μελέτες και η δομή του υπουργείου. Αλλά σε έκτακτες συνθήκες δεν μπορεί όλο το βάρος να το επωμιστεί ο φορολογούμενος, γιατί αλλιώς θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη δεκαετία και αυτό κανείς δεν το θέλει, γιατί οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά στον ιδιωτικό τομέα, να τον ενισχύσουμε, αλλά στις κρίσεις χρειάζεται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, έστω και αν επηρεάσει ίσως ένα κομμάτι της κερδοφορίας τους».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build