Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο πρώην εργοστάσιο της βιομηχανίας χρωμάτων Ίρις, που αφορούν στην ανακατασκευή των διατηρητέων εγκαταστάσεων. Η διαδικασία ανακατασκευής χρειάστηκε να διέλθει αρκετών γραφειοκρατικών εμποδίων κατά το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο ο δήμος Ελευσίνας στον οποίο υπάγονται τα κτίρια κινήθηκε από το 2019 και ύστερα για την υπογραφή χρησιδανείου με τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων αλλά και στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου. Τα διατηρητέα κτίρια πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, ενώ θα εξυπηρετήσουν στη συνέχεια και άλλες πολιτιστικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανακατασκευή των κτιρίων της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας χρωμάτων ανήλθε στο 1,42 εκατομμύρια ευρώ και ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Κοντός Concreate ΑΤΕ καθώς και η Ωρίων ΑΤΕ. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του ΟΑΕΔ και από πόρους του δήμου Ελευσίνας.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Ειδικότερα οι εργασίες που πραγματοποιούνται αφορούν στην συνολική αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών καθώς και στην ανακατασκευή και θεμελίωση της καμινάδας του εργοστασίου ύψους 35 μέτρων. Σημειώνεται ότι για την έναρξη των εργασιών απαιτήθηκε η αλλαγή χρήσης στα κτίρια Ίρις 1 και Ίρις 2 του παλαιού εργοστασίου χρωμάτων και βερνικιών. Τα ανακατασκευαζόμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 1.085,32 τετραγωνικών μέτρων. Τόσο η καμινάδα όσο και τα δύο κτίρια του εργοστασίου χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα μνημεία με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 380/26-8-2008) με το σκεπτικό ότι «αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής την περίοδο του μεσοπολέμου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής της Ελευσίνας και τη μνήμη των κατοίκων της».

Περίοδος ακμής του εργοστασίου από το 1925 έως και το 1950
Το εργοστάσιο Χρωμάτων και Βερνικιών Ίρις Ε.Ε. – Μενέλαος Σακελλαρίου και Σία δημιουργήθηκε το 1925 στην Ελευσίνα και αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής χρωμάτων στην Ελλάδα. Την εποχή εκείνη η επιλογή της Ελευσίνας θεωρήθηκε ως ιδανική, δεδομένου ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνταν εργοστάσια παραγωγής ρητίνης, η οποία αποτελούσε κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών. Η κύρια εποχή ακμής του εργοστασίου καταγράφεται μεταξύ των ετών 1925 έως και 1950. Το 1970 το εργοστάσιο διέκοψε τη λειτουργία του, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιήλθαν στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Το 1997 ένα σημαντικό τμήμα του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται το παλιό εργοστάσιο, αγοράστηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για την κατασκευή επτά κατοικιών για τους δικαιούχους του. Τη μελέτη ανακατασκευής και αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων ανέλαβε ο αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Μπούρας, τη στατική μελέτη η τεχνική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ και τη μελέτη των εγκαταστάσεων η ΑΡΧΙΚΑΤ Κατασκευές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build