Για την παρουσία της στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Αττικής, τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την τεχνογνωσία της Isomat μιλά στο Construction ο Διευθυντής Έρευνας-Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης της εταιρείας, Κ. Ασλάνης.

Ποια είναι τα σημαντικότερα χρονικά ορόσημα στην πολύχρονη ιστορία της Isomat και πώς αυτά διαμόρφωσαν την εταιρική σας κουλτούρα;

H Isomat ιδρύθηκε το 1980. Η σύναψη παροχής τεχνολογίας με γερμανικό οίκο το 1981 για την παραγωγή προϊόντων αυστηρά γερμανικών προδιαγραφών υπήρξε καθοριστικός σταθμός, καθώς μας βοήθησε να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία που διέπει μία γερμανική εταιρεία. Η στρατηγική μας απόφαση το 1997 να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα των κολλών πλακιδίων και η επίσης στρατηγική απόφαση το 1999 να αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία μας. Έχοντας αποκτήσει νέα δυναμική, το 2000 αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μία στρατηγική εξωστρέφειας σκοπεύοντας στη διεθνοποίηση της εταιρίας, την οποία ακολουθούμε έως και σήμερα.

Η είσοδός μας στην αγορά των οικοδομικών βαφών το 2011 με τη σειρά χρωμάτων για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους Isomat Color System, η ανάπτυξη των πιστοποιημένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης Isomat Thermosystem καθώς και η επένδυση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής των πολυουρεθανικών προϊόντων Isomat PU Systems, αποτέλεσαν από τα σημαντικότερα βήματα της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εταιρικής μας κουλτούρας, η οποία χαρακτηρίζεται από ευελιξία, δημιουργικότητα, ανάπτυξη, ακεραιότητα, πάθος για ποιότητα και πελατοκεντρισμό.

41 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Isomat αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 3 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία, 7 θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Ποια κατηγορία προϊόντων είναι αυτή που σας έχει καθιερώσει στην ελληνική αγορά;

Η εταιρεία παράγει και διαθέτει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που συνοψίζονται στις εξής 6 βασικές κατηγορίες: Στεγανωτικά Υλικά, Χρώματα και Σοβάδες, Κόλλες και Αρμόστοκοι, Επισκευαστικά Υλικά, Βελτιωτικά Πρόσμικτα, Επιστρώσεις Δαπέδων.

Τα στεγανωτικά υλικά μας αρχικά και μετά οι κόλλες πλακιδίων και τα επισκευαστικά υλικά ήταν από τις πρώτες κατηγορίες που μας καθιέρωσαν στην αγορά. Στην πορεία αναπτύξαμε πολλά νέα προιόντα, η γκάμα μας σήμερα ξεπερνάει τα 350, και κατέχουμε ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς τόσο στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, που περιλαμβάνουν ειδικές κόλλες θερμομόνωσης και έγχρωμους, έτοιμους σοβάδες, όσο και στα χρώματα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ελληνικά δομικά υλικά στο εξωτερικό και σε τι επίπεδο διαμορφώνονται οι εξαγωγές της εταιρείας;

Στο εξωτερικό η Ελλάδα δεν είναι γνωστή για τα δομικά της υλικά, δεν έχει δηλαδή ένα brand name που μπορεί να υποστηρίξει την προώθησή τους. Επομένως, ως ελληνική εταιρεία, χρειάζεται παραπάνω κόπος για να σε εμπιστευθούν και να επιτύχεις την εδραίωση στις ξένες αγορές. Στην Isomat ακολουθούμε μία στρατηγική εξωστρέφειας, η οποία μας έχει αποφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν πλέον το 36% του τζίρου της μητρικής στην Ελλάδα, ποσοστό που φτάνει άνω του 50% σε επίπεδο ομίλου. Το εξαγωγικό πλάνο της εταιρείας είναι πολυεπίπεδο, καθώς, πέρα από την περαιτέρω ισχυροποίησή της στις αγορές όπου δραστηριοποιείται με θυγατρικές εταιρείες, σκοπός αποτελεί η επέκτασή της τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε ώριμες αγορές μέσω αντιπροσώπων ή τοπικών διανομέων. Ιδιαίτεροι στόχοι συνιστούν η Βόρεια Αμερική, αλλά και επιλεγμένες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα. Στόχος μας επίσης είναι η ενδυνάμωση της εταιρείας μέσω εξαγορών.

Ποια μεγάλα τεχνικά έργα στην Αττική φέρουν την «υπογραφή» της Isomat;

Η Isomat έχει συμμετάσχει σε πολλά από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα της Αττικής, όπως μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Αυτή την περίοδο είμαστε παρόντες στο έργο της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, στην κατασκευή του λιμένα κρουαζιερόπλοιων στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό Αθηνών αλλά και στη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Αστέρια Γλυφάδας. Μελλοντικά έχουμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε στην κατασκευή του νέου καζίνο και των εμπορικών κέντρων στο συγκρότημα του Ελληνικού, αλλά και στην υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό.

Τι σημαίνουν για την εταιρεία οι έννοιες «καινοτομία» και «έρευνα»;

Η καινοτομία συνιστά μια έννοια που δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη δημιουργία νέων προϊόντων. Από την αναζήτηση εναλλακτικών πρώτων υλών και την πιο αποτελεσματική χρήση τους, μέχρι την ανάπτυξη νέων συσκευασιών και την εύρεση αποδοτικότερων τρόπων διανομής, είναι φανερό ότι η καινοτομία αφορά πολλές και διαφορετικές πτυχές της ανάπτυξης ενός προϊόντος. Από την πλευρά της, η έρευνα εφαρμόζεται σε όλα τα παραπάνω στάδια, επομένως δεν μπορεί παρά να φέρει μέσα της αυτούσια την έννοια της καινοτομίας. Εμείς ως Isomat είμαστε μια εταιρεία που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και που δεν επαναπαύεται, αφού πιστεύουμε ουσιαστικά στην έρευνα και την καινοτομία και έχουμε οργανώσει στέρεους μηχανισμούς για την εξέλιξή τους. Για τον λόγο αυτό, διαθέτουμε ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελούμενο από 5 διαφορετικά χημεία R&D και 2 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου στην Ελλάδα, αλλά και 2 χημεία σε Ρουμανία και Σερβία, αφιερωμένα τόσο στο R&D όσο και στον Ποιοτικό Έλεγχο. Μέσα από το σύνολο των πλήρως οργανωμένων και σύγχρονα εξοπλισμένων εργαστηρίων, αναπτύσσονται κάθε χρόνο 15-20 νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου.

Πόσο σημαντική θεωρείτε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για τον κλάδο;

Η εταιρεία μας, αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει η λειτουργία της στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην αγορά, έχει θεσπίσει στόχους προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να ενισχύσει με διάφορα προγράμματα τόσο το προσωπικό της όσο και την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Με την πανδημία οι προσπάθειές μας εντάθηκαν. Επιδιώκοντας να συμβάλουμε στην ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, προχωρήσαμε στη δωρεά 10 σύγχρονων ηλεκτρικών νοσοκομειακών κλινών ΜΕΘ και 2 υπερσύγχρονων ακτινοδιαπερατών φορείων επειγόντων περιστατικών για την άμεση στήριξη των αναγκών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, φροντίσαμε για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής εντός των εγκαταστάσεών μας με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων μας. Μεταξύ άλλων πολλών ενεργειών ΕΚΕ που πραγματοποιήσαμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφέραμε 54 tablets στα δύο Δημοτικά Σχολεία του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους μαθητές της περιοχής στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε πλήθος δωρεών στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, σε νοσοκομειακές μονάδες και άλλους φορείς μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής του ΣΒΕ ενώ έχουμε και μόνιμη συνεργασία για συνεχή υποστήριξη του έργου του Χαμόγελου του Παιδιού.

Πώς οραματίζεστε τη μετα-κορονοϊό εποχή τόσο για την Isomat όσο και για τον κλάδο των δομικών υλικών;

Είμαι αισιόδοξος πως, μετά το τέλος της πανδημίας, η Isomat συνεχίζει να ακολουθεί μία πορεία ανάπτυξης και μεγάλης εξέλιξης. Στόχος μας είναι η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μας, σε δομές, τεχνολογίες, συστήματα, υπηρεσίες αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της Έρευνας και Ανάπτυξής όσο και της εξωστρέφειάς μας, αφού η παραγωγή νέων προϊόντων και η διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητές μας. Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, αναμένουμε γενικότερα θετικές εξελίξεις στον χώρο της εξωτερικής θερμομόνωσης αλλά και με την έναρξη νέων, μεγάλων κατασκευαστικών έργων.