Πώς οι πιστοποιημένες προϊοντικές λύσεις της ISOMAT απαντούν στις ειδικές απαιτήσεις των μονάδων υγείας. «Η βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας σε όλο το φάσμα των διαδικασιών, γι’ αυτό και οι προϊοντικές λύσεις που έχουμε αναπτύξει ανταποκρίνονται πλήρως στις περιβαλλοντικές επιταγές για αειφόρα κτίρια», σημειώνει ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης στην ISOMAT.

«Ηολοκληρωμένη θωράκιση των υποδομών υγείας με ποιοτικά υλικά είναι το απόλυτο ζητούμενο για την ασφάλεια και την υγεία όσων διαμένουν εκεί», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Ασλάνης, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης στην ISOMAT, παρουσιάζοντας την γκάμα των λύσεων και προϊόντων της εταιρείας, που συνδυάζουν απόλυτη λειτουργικότητα και ποιοτική αισθητική αναβάθμιση.

Τι είδους ανάγκες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης έχουν οι νοσοκομειακές μονάδες, ενδεχομένως σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κτίρια;

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος διακρίνονται για τις υψηλές απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας και μέγιστης λειτουργικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για τις ευπαθείς ομάδες που φιλοξενούνται εκεί. Η εξασφάλιση θερμικής σταθερότητας, αλλά και χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας -δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις επιβαρύνονται ενεργειακά λόγω του ειδικού εξοπλισμού- είναι από τις πρωταρχικές ανάγκες που συναντάμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Το θέμα της ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού είναι εξίσου καίριας σημασίας, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τις ανάγκες για χρήση ανθεκτικών και υψηλής πυραντίστασης υλικών στις κατασκευές, και ειδικά στην εξωτερική θερμομόνωση. Ακόμα, οι υψηλές απαιτήσεις υγιεινής επιβάλλουν καθαρές επιφάνειες τοιχοποιίας χωρίς μικρόβια και με υψηλή αντοχή στο συχνό πλύσιμο, όπως επίσης και τη χρήση χυτών δαπέδων μονολιθικών επιφανειών με ελάχιστους αρμούς και ενώσεις, όπως τα ρητινικά δάπεδα, οι μηχανικές και χημικές αντοχές των οποίων τα καθιστούν ιδανικά ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Με ποιες σειρές προϊόντων ανταποκρίνεται η ISOMAT σε αυτές τις ανάγκες; Ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κάθε προϊόντος;

Η ολοκληρωμένη θωράκιση των υποδομών υγείας με ποιοτικά υλικά είναι το απόλυτο ζητούμενο για την ασφάλεια και την υγεία όσων διαμένουν εκεί. Με άμεσα οφέλη την εξοικονόμηση ενέργειας, τη θερμική άνεση και την υγιεινή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων κάθε εποχή του χρόνου, στην ISOMAT έχουμε αναπτύξει 5 πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM, καλύπτοντας τις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε κτιρίου.

Ειδικότερα για τις υψηλές απαιτήσεις πυροπροστασίας των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, προτείνεται η εφαρμογή του συστήματος ISOMAT THERMOSYSTEM WOOL, με τη χρήση πετροβάμβακα και εξειδικευμένων παστώδων σοβάδων με υψηλή αντίσταση στη φωτιά. Για μέγιστη προστασία από μικροοργανισμούς, η ISOMAT έχει αναπτύξει το νέο αντιμικροβιακό βελουτέ ματ χρώμα ISOMAT SMART CLEAN PAINT, βασισμένο σε τεχνολογία ιόντων αργύρου, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά. To ISOMAT SMART CLEAN PAINT εξασφαλίζει προστασία από την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλές αντοχές στο συχνό πλύσιμο. Συμπληρωματικά, η εφαρμογή ρητινικών δαπέδων της ISOMAT, με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους την απουσία αρμών, συμβάλλει επίσης σε μειωμένη ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Μία πλήρης ανακαίνιση που δίνει βαρύτητα τόσο στη βιωσιμότητα του κτιρίου όσο και στην αισθητική αναβάθμιση, ολοκληρώνεται με την εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων, τα οποία συνεισφέρουν μεν στην προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας δε τις ιδανικές συνθήκες για πλήθος δραστηριοτήτων. Για τους χώρους υγείας, η ύπαρξή τους μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ευεξία των ασθενών, απολαμβάνοντας τα αμέτρητα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος. Τα φυτεμένα δώματα δεν είναι μόνο η λύση για το πράσινο που λείπει από την καθημερινότητά μας, αλλά συνεισφέρουν και στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας, προσφέροντας παράλληλα και θερμομονωτικά οφέλη για τους υποκείμενους χώρους. Γι’ αυτό και η ISOMAT έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα συστήματα φυτεμένων δωμάτων, με ουσιαστική δέσμευση απέναντι στο Green Building.

Κατά πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι αυτές οι λύσεις; Για τι τάξη μεγέθους εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να μιλήσουμε;

Η βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της ISOMAT σε όλο το φάσμα των διαδικασιών της, γι’ αυτό και οι προϊοντικές λύσεις που έχει αναπτύξει ανταποκρίνονται πλήρως στις περιβαλλοντικές επιταγές για αειφόρα κτίρια. Μέλημά μας είναι να αναπτύσσουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά τόσο σχετικά με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όσο και με τη φιλικότητά τους ως προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και το δημοσιοποιούμε με την έκδοση EPDs. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), τα οποία συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, εξασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Για τους λόγους αυτούς, τα προϊόντα και τα συστήματά μας επιλέγονται σε πολλά μεγάλα έργα με πιστοποιήσεις αειφορίας όπως LEED, BREEAM κ.ά., αλλά και WELL, που επίκεντρο έχει την υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Αναφορικά με την εξωτερική θερμομόνωση, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει σε ποσοστό έως και 60%, επηρεάζοντας άμεσα τα ενεργειακά κόστη στα ενεργοβόρα κτίρια -όπως οι νοσοκομειακές μονάδες- και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Και το… αισθητικό αποτέλεσμα; Πώς τα προϊόντα της ISOMAT συμβάλλουν στη δημιουργία ενός χώρου ευεξίας και «ζεστού» για τον επισκέπτη των υποδομών υγείας;

Η απόλυτη λειτουργικότητα δεν αρκεί αν δεν συνδυάζεται και με ποιοτική αισθητική αναβάθμιση, ειδικά όταν μιλάμε για χώρους υγείας, όπου η ψυχολογία παίζει καταλυτικό ρόλο. Στην ISOMAT φροντίζουμε κάθε λύση μας να συνδέει αρμονικά τη λειτουργική με την αισθητική αναβάθμιση, με στόχο τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Ξεκινώντας από τις κτιριακές όψεις, τα συστήματα θερμοπρόσοψης ολοκληρώνονται με τη χρήση των έγχρωμων παστώδων σοβάδων MARMOCRYL, οι οποίοι χρωματίζονται σε πληθώρα αποχρώσεων της πρωτοποριακής βεντάλιας FACADE και διατίθενται σε διαφορετικές υφές, παρέχοντας απόλυτη σχεδιαστική ελευθερία. Περνώντας στους εσωτερικούς χώρους, η ISOMAT προτείνει την επιλογή ανάμεσα σε πάνω από 1.500 χρωματικές αποχρώσεις της εμπνευσμένης βεντάλιας CHROMA για κάθε αισθητική, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην ευρεία γκάμα των κομψών OFF WHITES, ειδικά σχεδιασμένα ως βασικές αποχρώσεις σε χώρους υγείας, επαγγελματικούς χώρους κ.ά.

Για επίτευξη της βέλτιστης υγιεινής ατμόσφαιρας εσωτερικών χώρων, προτείνεται η βαφή με το εξαιρετικής ποιότητας, οικολογικό, ματ πλαστικό χρώμα ISOMAT PREMIUM COLOR ECO ή με το νέο αντιμικροβιακό βελουτέ ματ χρώμα ISOMAT SMART CLEAN PAINT, προϊόντα πιστοποιημένα με το αυστηρότερο εθελοντικό σήμα σχετικά με τις εκπομπές VOCs (Indoor Air Comfort Gold).

Για περιπτώσεις όπου απαιτείται ένα υποαλλεργικό χρώμα χωρίς συντηρητικά, προτείνεται η εφαρμογή του ISOMAT ZERO PAINT, το 1ο χρώμα ελληνικής εταιρείας με πιστοποίηση Blue Angel, η οποία θέτει τα αυστηρότερα κριτήρια για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.