Σε κόμβο στέγασης κεντρικών γραφείων των μεγάλων τραπεζών εξελίσσεται η οδός Σταδίου και οι δρόμοι πέριξ ή κάθετα αυτής, όπως προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει στον τομέα του real estate. Πρόσφατη είναι η στέγαση των κεντρικών γραφείων της Eurobank στο κτίριο των οδών Ομήρου και Σταδίου, εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ. Το κτίριο γραφείων έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχουν μεταφερθεί εκεί τα γραφεία διοίκησης της τράπεζας από το ακίνητο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη λεωφόρο Αμαλίας όπου βρίσκονταν προηγουμένως. Ωστόσο, μία ακόμα κίνηση από πλευράς Eurobank, είναι αυτή της απόκτησης της Οικίας Αλεξάνδρου Αφεντούλη στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το προαναφερόμενο ακίνητο, προκειμένου να στεγάσει και εκεί τα γραφεία της. Την ανάπτυξη του ακινήτου θα υλοποιήσει η Grivalia Management Company.

To ακίνητο ανήκε προηγουμένως στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μόχσιν Μπαμουτζαλί. Το κτίριο της πρώην Οικίας Αφεντούλη και μετέπειτα διαδοχικά ξενοδοχείο «Γεώργιος», Ίλιον Πλας και Σπλέντιτ, είναι ιστορικά το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στην κατασκευή του σκελετού του, αντικαθιστώντας τη χρήση λιθοδομών και σιδερένιων και ξύλινων δαπέδων, που ήταν η συνηθέστερη τεχνική το 1907, όταν αυτό κατασκευάστηκε. Στο κτίριο αυτό στεγάζονταν τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται, ότι η πρόβλεψη είναι το κτίριο αυτό να λειτουργήσει στη νέα του μορφή το 2028. Eπίσης, τις ανάγκες της τράπεζας εξυπηρετεί και το κτίριο στην οδό Πεσμαζόγλου του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το ακίνητο που απέκτησε η Πειραιώς στην Κοραή
Λίγα μέτρα μακριά, στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκτήσει το ακίνητο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το κατάστημα Zara. Την ανάπτυξη του ακινήτου έχει αναλάβει η Dimand από την οποία εξαγόρασε η τράπεζα το ακίνητο, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών για την ανάπλαση του κτιρίου. Στο κτίριο αυτό πρόκειται να μεταφερθούν προσεχώς τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας. Σε μέρος του ακινήτου στεγάζεται επίσης ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης «Κοραή 4» -χώρος βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή- ο οποίος δωρίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023.

Πρόκειται για ένα σύνθετο τεχνικά project, καθώς το ακίνητο παρουσιάζει δομικές ιδιαιτερότητες όπως η στοά Κοραή, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο κινηματογράφος Άστυ. Το κτίριο που έχει αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. Στο πλάνο της Πειραιώς είναι να συνενωθεί το εν λόγω ακίνητο με το επίσης ιδιόκτητο Μέγαρο Σερπιέρη, που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω. Το Μέγαρο Σερπιέρη ατασκευάστηκε το 1884 από τον βιομήχανο και επιχειρηματία Ιωάννη-Βαπτιστή Σερπιέρη για να λειτουργήσει ως κατοικία Το 1929 αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τη νεοσύστατη τότε Αγροτική Τράπεζα επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2013, το Μέγαρο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πειραιώς κατά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έως αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο.

Οι κινήσεις της Alpha Bank
Ήδη, η Alpha Bank προχωρά στην ανακαίνιση του κτιρίου των κεντρικών της γραφείων επί της οδού Σταδίου 40. Ταυτόχρονα, όμως, απέκτησε και το κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Πειραιώς. Το συγκεκριμένο κτίριο εξαιρέθηκε του project Skyline, με την τράπεζα να αποφασίζει την αξιοποίησή του για την προσθήκη νέων χώρων γραφείων εκτός από τους ήδη υπάρχοντες της Σταδίου 40, όπως διαβάσατε σε σχετικό δημοσίευμα του Build. Το κτίριo ανήκε στην Εμπορική Τράπεζα και μετά την απορρόφηση της Εμπορικής το 2013 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Alpha Bank. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε τη μελέτη ήταν ο Σκωτσέζος, Sir Basil Spence και συνεργάτης αρχιτέκτων ο Εμμανουήλ Βουρέκας. Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πανεπιστημίου, Eδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου.