Η αρχιτεκτονική ομάδα Fiore Architects επιλέχθηκε για την ανέγερση του έργου «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» στο campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών. Το νέο κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Κολλέγιο Αθηνών, η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας Fiore Architects είχε αναδειχθεί μεταξύ των επικρατέστερων στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που συνδιοργάνωσαν το Κολλέγιο Αθηνών και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ του δωρητή. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν εξήντα τέσσερις αρχιτεκτονικές προτάσεις.

Οι τέσσερις επικρατέστερες έλαβαν χρηματικό έπαθλο. Η πρόταση της Fiore Architects κρίθηκε «ως η συγκριτικά βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση για την υλοποίηση του έργου, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τεσσάρων επικρατέστερων προτάσεων». Το «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025, με τη συμπλήρωση των 100 ετών του Κολλεγίου Αθηνών. Θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο.

Στο κτίριο θα στεγαστεί το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και αντίστοιχα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένα καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα μέσω των εκθεσιακών του χώρων καθώς και προγραμμάτων για το κοινό, «που θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων».

Τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής πρότασης
Όπως αναφέρει το Κολλέγιο Αθηνών, η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια απλή αλλά σαφή συνθετικά αρχιτεκτονική χειρονομία, με συγκριτικά μικρό αντιληπτικά κτιριακό όγκο και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με ξεκάθαρη λειτουργική δομή. «Κύριο χαρακτηριστικό ότι το εκπαιδευτικό κέντρο οργανώνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια να έχουν απευθείας εκτόνωση της λειτουργίας τους στον υπαίθριο χώρο, και με την δυνατότητα διάδρασης μέσα από ελεγχόμενη οπτική επαφή μεταξύ των αιθουσών όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται πως το προτεινόμενο κτίριο έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκπληρώνει το όραμα των διοργανωτών για ένα κτίριο τεχνών διακριτό και αναγνωρίσιμο.

Το κτίριο επιλύει με τον βέλτιστο τρόπο τα περισσότερα από τα κριτήρια που έθεσε ο διαγωνισμός καθώς «καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σύνθετου κτιριολογικού προγράμματος, είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και τηρεί τους πάσης φύσεως κανονισμούς και δεσμεύσεις, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί και να κατασκευαστεί όπως αυτό παρουσιάζεται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στα σχέδια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build