Αντιδράσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο έχει προκαλέσει η κίνηση της Radisson Hotel Group, με χαρακτηριστικότερη αυτών να αποτελεί η τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σχετικά ο κύριος Τάσιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, η νέα επένδυση της Radisson στην οδό Μητροπόλεως υπό το concept “Radisson Red” προβλέπει εκτός από την δημιουργία 94 διαμερισμάτων υπό το μοντέλο των serviced apartments και την φιλοξενία στις ίδιες εγκαταστάσεις εστιατορίου με θέα στην πλατεία Συντάγματος καθώς και roof top bar – εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του ακινήτου, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με γνωστό σεφ.

Κατά τον κύριο Τάσιο η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται από την δημιουργία ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων «αμφιβόλου αδειοδοτικής κατάστασης, στο οποίο διαφημίζονται και υπηρεσίες ξενοδοχείου όπως η ύπαρξη εστιατορίου και μπαρ, επομένως υφίσταται θέμα».

Κύριο ζήτημα για τους ξενοδόχους παραμένει η διευθέτηση του τοπίου βραχυχρόνιων μισθώσεων
Για τους ξενοδόχους αποτελεί βασικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, το νοικοκύρεμα του τοπίου που σχετίζεται με την βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα ο κύριος Τάσιος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2018 μετά την έκδοση της σχετικής νομοθεσίας οι πλατφόρμες παραχωρούν τα στοιχεία που αφορούν στις μισθώσεις τους προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκείνη από την πλευρά της δεν είχε προχωρήσει μέχρι και πριν από δύο μήνες στη διασταύρωση των στοιχείων αυτών.

«Η Αθήνα ιδιαίτερα, η Θεσσαλονίκη καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις εμφανίζουν αρκετά ζητήματα στον τομέα της φιλοξενίας, ιδιαίτερα σε μεγάλα κτίρια», ανέφερε σχετικά ο κύριος Τάσιος. «Το θέμα είναι πως όταν έχουμε αφήσει εκτός πλαισίου νομιμότητας μία διαδικασία, η κατάσταση είναι λογικό να ξεφεύγει».

Η διαφορά ενός ξενοδοχείου από μία εγκατάσταση με τη μορφή serviced appartments, είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση «δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, φόρος διανομής, δεν απασχολείται ασφαλισμένο προσωπικό, δεν καταβάλλεται ο ίδιος ΕΝΦΙΑ με αυτόν που καταβάλλουν οι επαγγελματικοί χώροι, ενώ είναι μικρότερο και το ποσό των δημοτικών τελών σε σύγκριση με αυτό που αντιστοιχεί στους επαγγελματικούς χώρους», με βάση τα όσα ανέφερε ο κύριος Τάσιος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο παράδειγμα της Χαλκιδικής όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με το ξενοδοχείο Philoxenia, στο πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης υφίστανται 4.230 ακίνητα με βάση στοιχεία του 2019, τα οποία υπάγονται στο σύνολό τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Αυτό πρακτικά σημαίνει σε διάστημα μίας πενταετίας, 20.000 κρεβάτια. Εάν συζητήσουμε επίσης για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, το πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ή και τα παραξενοδοχεία. Αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι δεν έχει βάλει κανείς τάξη μέχρι στιγμής», σημείωσε ο κύριος Τάσιος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build