Ακολουθώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση νερού αλλά και μειωμένες εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ορθής διαχείρισης των ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιομηχανικής διαχείρισης των υδάτων μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει, αφενός, μια οικονομικά αποδοτική λύση και, αφετέρου, να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών. Η Knauf Γυψοποιία πρωτοπορεί και αποδεικνύει την προσήλωσή της στις επιταγές της αειφορίας και της εταιρικής υπευθυνότητας, υλοποιώντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στο εργοστάσιό της στην Αμφιλοχία.

Γιώργος Κατσιμάρδος HSE & Sustainability Leader, Knauf γυψοποιια
«Ανεξάρτητα από την αύξηση της παραγωγής ή των πωλήσεων, η συνολική κατανάλωση νερού πρέπει να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Και ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση»

Με γνώμονα τις επόμενες γενιές
Κινητήριος δύναμη των καινοτόμων πρωτοβουλιών της Knauf Γυψοποιία είναι η μέριμνα για τις επόμενες γενιές. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κατσιμάρδος, HSE & Sustainability Leader της εταιρείας, «η αειφορία αποτελεί βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της Knauf Γυψοποιία ABEE, καθώς κύριο μέλημα της εταιρείας είναι καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες παραγωγικές και εμπορικές ανάγκες χωρίς όμως να διακυβεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες». Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, έχουν μεν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αρχίσουν να υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα οφέλη. «Κάποιοι από αυτούς τους στόχους είναι η μείωση των εκπομπών CO2, η παραγωγή και η διάθεση προϊόντων και συσκευασιών που ανταποκρίνονται πλήρως στην κυκλική οικονομία, η μακροπρόθεσμη εξασφάλιση των πρώτων υλών και η πραγματοποίηση σειράς δραστηριοτήτων με κύριο γνώμονα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», σημειώνει.

Στόχοι εξοικονόμησης νερού
Για την Knauf Γυψοποιία, η ορθή διαχείριση του νερού δεν είναι θέμα μάρκετινγκ, αλλά αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγής και λειτουργίας της. «Μία από τις βασικές πρώτες ύλες είναι το νερό, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία της γυψοσανίδας», εξηγεί ο κ. Κατσιμάρδος και προσθέτει: «Επειδή οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη στον οποίο ζούμε δεν είναι απεριόριστοι, οφείλουμε να τους διαχειριζόμαστε με σύνεση». Αυτή ακριβώς η αντίληψη έχει καθορίσει τη στρατηγική του Ομίλου Knauf σε όλο τον κόσμο, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά με πράξεις και αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει επ’ αυτού ο κ. Κατσιμάρδος, «ο στόχος από τον όμιλο της Knauf που έχει τεθεί είναι η κατά 2% μείωση της κατανάλωσης νερού κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Ανεξάρτητα από την αύξηση της παραγωγής ή των πωλήσεων, η συνολική κατανάλωση νερού πρέπει να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Και ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Καινοτόμα τεχνογνωσία εξοικονόμησης πορων
Προχωρώντας στις λεπτομέρειες που συνιστούν το πρωτοπόρο πρόγραμμα της εταιρείας, ο ίδιος αναφέρει επ’ αυτού: «Με τη λειτουργία της νέας επένδυσής μας στην Αμφιλοχία, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, έχουμε ήδη εγκαταστήσει ειδικά συστήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουμε στη γραμμή παραγωγή γυψοσανίδας νερό από απαραίτητες εργασίες καθαρισμού. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε συνολικά 1% των συνολικών αναγκών μας για νερό ανά έτος». Ωστόσο, διευκρινίζει, αυτό ήταν μόνο η αρχή. «Μία νέα καινοτομική διαδικασία παραγωγής που σχεδιάστηκε από τον όμιλο και η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το νερό που καταναλώνουμε στην παραγωγή γυψοσανίδας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο εργοστάσιό μας. Τα αποτελέσματα είναι πέρα από τις αρχικές μας προσδοκίες και η μεσοσταθμική μείωση του νερού για την παραγωγή όλων των ειδών γυψοσανίδας αγγίζει σχεδόν το 10%. Ακόμα πιο αισιόδοξους μας κάνει το γεγονός πως η συγκεκριμένη καινοτομική διαδικασία έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον. Να τονιστεί εδώ ότι με τη μείωση του νερού έχουμε και ταυτόχρονη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, και κατά συνέπεια μείωση των εκπομπών CO2 προς το περιβάλλον από το ξηραντήριο της εγκατάστασης».

Τι έρχεται…
Για την Knauf Γυψοποιία, το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας είναι ένα σημαντικό αλλά μικρό δείγμα όσων μπορεί να πραγματοποιήσει στην προσπάθεια για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη. «Δεν θα αφήσουμε βεβαίως εκτός της προσοχής μας και όλες τις γενικές καταναλώσεις νερού που έχουμε στην εγκατάσταση του εργοστασίου μας. Συστήματα ελεγχόμενης χρήσης με αισθητήρα και συστήματα επαναχρησιμοποίησης του νερού της βροχής βρίσκονται ήδη στις σκέψεις των ανθρώπων της εταιρείας και προγραμματίζονται προς υλοποίηση
στο άμεσο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κατσιμάρδος.