Με το δεξί και με συναλλαγές και επενδύσεις που κοντεύουν το μισό δισεκατομμύριο μπήκε το 2022 για τα τουριστικά ακίνητα, με τις κινήσεις επενδυτών και εταιρειών ακινήτων να πραγματοποιούνται αθρόα, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Είσοδος νέων παικτών χαρακτηρίζει τις εξαγορές

Όπως καταγράφει και το report της GBR Consulting για το τελευταίο διμηνο, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αφορά στην εξαγορά του πεντάστερου Lindian Village στη Λίνδο της Ρόδου, το οποίο από την οικογένεια Σβυριάδη πέρασε στην κατοχή της βρετανικής Zetland Capital, μια εξαγορά που είχε κλείσει ήδη από τον Οκτώβριο με τίμημα 27 εκατομμυρίων.
Λίγο νωρίτερα πέρασε στα χέρια των Ούγγρων επενδυτών της Indotek το ξενοδοχείο Oscar στο σταθμό Λαρίσης, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Εθνική Τράπεζα. Στην παρθενική της εμφάνιση στην ελληνική αγορά, η εταιρεία real estate διεκδίκησε το τριάστερο των 207 κλινών, το οποίο έχει κλείσει τις πόρτες του από τον Μάρτιο του 2020, πληττόμενο από την πανδημία.

Στις αρχές του 2022 έγινε γνωστή η εξαγορά του Porto Paros από την MHV, την κοινοπραξία του ομίλου Παπαλέκα, της Prodea και της κυπριακής Invel. Το τίμημα για το τετράστερο των 263 δωματίων και βιλών ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της Everty στο Ημεροβίγλι, η εξαγορά του Iconic Santorini με 19 υπόσκαφες σουίτες, η απόκτηση του τετράστερου ξενοδοχείου Ηριδανός στην Πειραιώς από την Athenaeum – ένα deal 6,3 εκατ. που προήλθε από πλειστηριασμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς – και η εξαγορά του Naxos Resort Beach Hotel από την Attica, μέσω θυγατρικής που σύστησε για το real estate. Το ξενοδοχείο περιήλθε στο ναυτιλιακό όμιλο για 6,5 εκατομμύρια.
Διεθνή σήματα στην Αθήνα

Το ίδιο έντονη είναι η κινητικότητα και στις μεγάλες ή μικρότερες αναπτύξεις που ξεκίνησαν να δρομολογούνται το τελευταίο τρίμηνο. Η αρχή φέτος έγινε με την προσγείωση διεθνών brands, των Ibis Budget και Ibis Styles της γαλλικής Boissée σε δύο ξενοδοχεία, τριών αστέρων στην Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω επένδυσης 33,4 εκατ. ευρώ και δύο brands της Hilton στο Πεντελικόν της Κηφισιάς και στο Μιστράλ του Πειραιά, τα οποία φτάνουν στην Ελλάδα με επενδύσεις άνω των 23 εκατ. από τον όμιλο Δουζόγλου. Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιο της Hilton, η ΤΕΜΕΣ έκλεισε πρόσφατα τις πόρτες του ξενοδοχείου στη Βασιλίσσης Σοφίας για να το μετατρέψει έως το 2024 σε Conrad με 280 δωμάτια και 50 πολυτελείς κατοικίες, επενδύοντας 130 εκατομμύρια.

H BriQ Properties ήρθε επίσης σε συμφωνία με τη Radisson για την αξιοποίηση του Plaza Skiathos που θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Hotel Brain.
Επένδυση 125 εκατομμυρίων έχει ανακοινώσει στα Χανιά η Sani/Ikos, που παράλληλα με το άνοιγμα του Ikos Odisia στο πρώην Club Med το 2023, έχει στα σκαριά το άνοιγμα του πεντάστερου all inclusive Ikos Kissamos. Στην Κρήτη λαμβάνει χώρα και η μεγάλη επένδυση του Ελλάκτωρα στο real estate, με τη Reds να έχει πλειοδοτήσει με 40,2 εκατ. για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Τέλος, ένα deal που έκλεισε με χρονίζουσα καθυστέρηση είναι η πώληση του Golf Βορείου Αφάντου σε εταιρεία του Μερκούριου Αγγελιάδη από το ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνία 27 εκατ. ευρώ, στην οποία αναμένεται και η είσοδος του ομίλου Μήτση.