Συνεχίζονται οι έρευνες της Κεραμουργίας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) αναφορικά με την πρόθεση σχεδιασμού και παραγωγής «πράσινου» ηλιακού κεραμιδιού, το οποίο επιδιώκει να φέρει στην αγορά. Ήδη, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα του ενδιάμεσου ελέγχου, ενώ πρόκειται να εξαχθούν προσεχώς και τα τελικά συμπεράσματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα οποία χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν ως ενθαρρυντικά.

Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο παρουσιάζει ειδικές απαιτήσεις και χρόνο προκειμένου να ωριμάσει ερευνητικά και να είναι εμπορεύσιμο και κατάλληλο για να βγει στην αγορά, ούτως ώστε να πληροί τις απαιτήσεις των πελατών της εταιρείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται με σκοπό τη βελτίωση του προϊόντος και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος ερευνών σε συνεργασία με πανεπιστημιακό φορέα. Ειδικότερα, οι ερευνητικές διαδικασίες αφορούν στην ανάπτυξη «πράσινου» κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες.

Στα 43 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της εταιρείας, το 2023 παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών επηρεασμένη από τον περιορισμό της εξαγωγικής της δραστηριότητας με ελαφρά αύξηση του EBITDA. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Κεραμουργίας Βορείου Ελλάδος ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ και το EBITDA θα κυμανθεί μεταξύ 9,5-10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο μειώθηκαν οι πωλήσεις στον εξαγωγικό τομέα, είναι διότι υπήρχε ισχυρός ανταγωνισμός από χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ειδικότερα εκτός ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων χωρών με παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα της κεραμουργίας είναι η Σερβία. Η συγκεκριμένη χώρα δεν επηρεάστηκε από το κόστος αύξησης του φυσικού αερίου καθότι λάμβανε στη διάρκεια του 2023 απευθείας τιμή αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δεν επηρεάστηκε από τις σημαντικές ανατιμήσεις της ενέργειας με αποτέλεσμα να είναι μία από τις χώρες που έγινε μη ανταγωνίσιμη, διατηρώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα να τροφοδοτεί με προϊόντα κεραμουργίας σε χαμηλότερες τιμές τα Βαλκάνια και ειδικά χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, στις οποίες μέχρι πρότινος δεν είχε εμπορική πρόσβαση.

Προτεραιότητα η αναθέρμανση υφιστάμενων συνεργασιών στον εξαγωγικό τομέα
Για το 2024 οι τιμές της ενέργειας έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα αν και σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις ίδιες πηγές υφίσταται η απαραίτητη ισορροπία για την υλοποίηση επιχειρηματικών κινήσεων από πλευράς της ΚΕΒΕ με μείωση περιθωρίου κέρδους και τιμών πώλησης προκειμένου να καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική και να ανακτήσει αγορές όπου είχε περιοριστεί το εκτόπισμά της το τελευταίο διάστημα. Η εταιρεία επιδιώκει επί της ουσίας να αναθερμάνει πολυετείς συνεργασίες που διατηρεί στον εξαγωγικό τομέα, ο οποίος απορροφά το 60% των πωλούμενων ποσοτήτων και αποφέρει το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Θυμίζουμε, ότι η επιχείρηση έχει ισχυρή παρουσία στις εξαγωγές με δυναμικότερες αγορές αυτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ενώ προϊόντα της διατίθενται και στη Νέα Ζηλανδία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build