Στην ανακατασκευή του νέου εργοστασίου που απέκτησε το 2024 στη Σερβία προχωρά η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ). Το νέο εργοστάσιο πρόκειται να λειτουργήσει το 2025. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Άγις Κοθάλης, η επένδυση για την απόκτηση και αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Mihajlovac της Σερβίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που είχε παραγωγή 300 τόνους ημερησίως. Στόχος είναι να αναβαθμίσει το εργοστάσιο και να αυξήσει την παραγωγή, μειώνοντας το ενεργειακό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Έως και το 2027 το η εν λόγω εγκατάσταση προβλέπεται να φτάσει τους 1.000 τόνους παραγωγής κεραμιδιών ανά ημέρα, καλύπτοντας τμήμα της σερβικής αγοράς αλλά και των Βαλκανίων.

Το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία σε απόσταση 70 χλμ. από το Βελιγράδι, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Σερβία με τις γειτονικές χώρες. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στη Σερβία σήμερα έχουν επιφάνεια 13.000 τ.μ. και βρίσκονται σε 117.000 τ.μ. οικοπέδου.
Η εταιρεία το 2023 είχε κύκλο 42,5 εκατ. ευρώ (2022: 47,2 εκατ). Το 2022 κατέγραψε EBITDA 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ήταν περαιτέρω αυξημένο. Στόχος για το 2024 είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και του όγκου παραγωγής. Σε ό,τι αφορά στην πτώση στον τζίρο του 2023, ο κ. Κοθάλης εξήγησε ότι οφείλεται στη μείωση της τιμής πώλησης των προϊόντων.

Νέο τούβλο που καλύπτει τοιχοποιίες πάχους 38 εκατ.
Στον τομέα παρουσίασης νέων προϊόντων, η εταιρεία ξεκινά την παραγωγή του νέου τούβλου ΟΡΘΟBLOCK NK380, το οποίο λόγω γεωμετρίας και μεγέθους μπορεί και καλύπτει τοιχοποιίες πάχους 38 εκατοστών, τα τετραγωνικά των οποίων δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ως και 10 τ.μ. δόμησης.
Πρόκειται για προϊόν με Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD), η οποία εστιάζει στην αξιολόγηση και την παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.
Προσφέρει θερμομονωτικές ιδιότητες, θερμοχωρητικότητα, ηχομόνωση, υψηλές μηχανικές αντοχές και αντισεισμικά χαρακτηριστικά, υψηλή πυραντίσταση και υψηλή υδρατμοπερατότητα.
Το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει τρεις κλιματικές ζώνες με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ. Τα επόμενα δύο προϊόντα της συγκεκριμένης σειράς που θα κυκλοφορήσουν, θα καλύπτουν και τις τέσσερις κλιματικές ζώνες.

Σύστημα δόμησης οπλισμένης φέρουσας τοιχοποιίας
Νέο προϊόν θα αποτελέσει και το σύστημα δόμησης οπλισμένης φέρουσας τοιχοποιίας (ΦΟΤΑΘΕ), το οποίο δημιουργήθηκε από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ΚΕΒΕ και το ΕΠΑΥΚ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Δίνει την δυνατότητα κατασκευής έως και διώροφων κτιρίων, χωρίς τη χρήση σκελετού οπλισμένου σκυροδέματος. Πρόκειται για μία λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κατασκευών κυρίως στην περιφέρεια, όπου δεν υφίστανται πολυώροφα κτίρια.

Εξάγει το 60% του όγκου παραγωγής της
Σήμερα η ΚΕΒΕ διαθέτει δύο εργοστάσια εν λειτουργία στην Ελλάδα, στη Νέα Σάντα Κιλκίς και στη Λάρισα, όπου απασχολεί περισσότερα από 170 άτομα προσωπικό. Εξάγει τα προϊόντα της σε 40 χώρες και ειδικότερα σε Βαλκάνια. Ειδικότερα, το 60% του όγκου παραγωγής και περίπου το 55% του τζίρου της αποτελούν προϊόν της εξαγωγικής της δραστηριότητας. Συνεργάζεται με 1.448 ενεργούς πελάτες, από τους οποίους οι 1.355 στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ήταν η πρώτη πανελλήνια που δημιούργησε τούβλα καθέτων οπών. Διαθέτει ευρεία γκάμα και τύπους από κεραμίδια όπως ολλανδικό με κάλυψη 14 τεμάχια ανά τ.μ., το ρωμαϊκό με κάλυψη 13 τεμάχια ανά τ.μ., το γαλλικό με 14 τεμάχια ανά τ.μ., το μεσογειακό με 10 τεμάχια ανά τ.μ., το μακεδονίτικο με 10 τεμάχια ανά τ.μ., το novel με 11 τεμάχια ανά τ.μ. και το ideal με 11 τεμάχια ανά τ.μ. Η ευρεία γκάμα κεραμιδιών που διαθέτει αποτελεί το κύριο μέσο για την ανάπτυξη των εξαγωγών της.
Τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 47% στο κεραμίδι και για το 2030 έχει στοχεύσει σε ποσοστό μείωσης 69% και στο τούβλο αντίστοιχα από 41% να φτάσει στο 65% το 2030.